ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia niemieckaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)4 liście sałaty5 gałązek natki8 małych sznycli cielęcych2 łyżki olejusólpieprz4 jajka20 dag wędzonego łososia (w plasterkach)8 filecików anchois1 łyżka kaparów1 słoiczek marynowanych całych buraczkówgrubo mielony pieprz do posypaniaSznycle po holsztyńsku - sposób przygotowania: Sałatę opłucz i lekko osusz. Poodrywaj i posiekaj listki natki. Sznycle lekko rozbij tłuczkiem, usmaż je na łyżce oleju (po 1-2) minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Patelnię wytrzyj, wlej drugą łyżkę oleju. Rozgrzej, usmaż jajka sadzone. Na talerzach podawaj sznycle, jajka, plasterki łososia, anchois, kapary i pokrojone w plasterki buraczki. Udekoruj sałatą, oprósz grubo mielonym pieprzem. Możesz podawać z tostamiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu