ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny Zwierzyniec

Wielkanocny Zwierzyniec

nazwa

Wykonanie

Składniki
5 jajek
50g tuńczyka w oleju
2 fileciki anchois
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
marchewka (ugotowana)
natka pietruszki
ziarenka pieprzu (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo.Ugotowane jaja przetnij na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Zółtka wraz z tuńczykiem i filecikami anchois zblenduj dodając po łyżce oleju do konsystencji pasztetu.
Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Krok 2
Z połówek białek stwórz wielkanocne zwierzątka:
Kurczaczek: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach kulkę,połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek.Drugą połówką białka przykryj głowę kurczaczka tworząc kapelusik.Z marchewki wytnij jeszcze łapki.Gotowe.
Krok 3
Zajączek: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach główkę zajączka,połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek, uszy i łapy, z łodyg pietruszki stwórz wąsy. Gotowe.
Krok 4
Możesz też stworzyć wielkanocne koszyczki: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów; w cały brzeg powbijaj ozdobne liście pietruszki i napełnij jeszcze pastą. Gotowe.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5827/wielkanocny-zwierzyniec