Składniki5 jajek50g tuńczyka w oleju2 fileciki anchois2-3 łyżki olejusólpieprzmarchewka (ugotowana)natka pietruszkiziarenka pieprzu (do dekoracji)Sposób przygotowaniaKrok 1Jajka ugotuj na twardo.Ugotowane jaja przetnij na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Zółtka wraz z tuńczykiem i filecikami anchois zblenduj dodając po łyżce oleju do konsystencji pasztetu.Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.Krok 2Z połówek białek stwórz wielkanocne zwierzątka:Kurczaczek: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach kulkę,połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek.Drugą połówką białka przykryj głowę kurczaczka tworząc kapelusik.Z marchewki wytnij jeszcze łapki.Gotowe.Krok 3Zajączek: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach główkę zajączka,połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek, uszy i łapy, z łodyg pietruszki stwórz wąsy. Gotowe.Krok 4Możesz też stworzyć wielkanocne koszyczki: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów; w cały brzeg powbijaj ozdobne liście pietruszki i napełnij jeszcze pastą. Gotowe.