Wykonanie
Kotlety mielone zamiast smażyć na patelni można upiec w piekarniku. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne, ale i dużo zdrowsze. Jeśli upieczesz je na blaszce równocześnie z ćwiartkami
ziemniaków (przepis znajdziesz tutaj) 3/4 obiadu zrobisz za jednym zamachem. Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem
buraka, w panierce z
orzechów włoskich.
Składniki na 6 sztuk:250 g miesznego
mięsa mielonego1 ugotowany
burak1
cebula1
jajko2 łyżki grysiku
sól,
pieprz,
natka pietruszkigarść
orzechów włoskichWykonanie:ugotowny
buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i wymieszać z utartym
buraczkiem. Odstawić na 10 minutposiekać
orzechy włoskiemięso wymieszać z
jajkiem, grysikiem,
buraczkami, z
cebulą i
przyprawami. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety. Obtoczyć w posiekanych orzechachukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut. Gdy pieczesz kotlety razem z
ziemniakami najpierw wstaw przygotowane
ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut, 20 minut przed końcem pieczenia
ziemniaków dołóż na blachę kotletyŻYCZĘ SMACZNEGO!