ßßß
Składniki na 4 porcje:6 średnich ziemniaków10 pieczarek1 cebula1/2 czerwonej paprykipuszka pomidorów krojonych1/2 pęczka natki1/2 pęczka koperkumajeraneksól, pieprz100 g żółtego sera (np. radamera)łyżka masłaGodzinę przed właściwym pieczeniem gotujemy ziemniaki w mundurkach przez około 10 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je następnie w plasterki. Siekamy drobno pieczarki, paprykę, cebulę, natkę i koperek.Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Układamy pierwszą warstwę z ziemniaków.
Posypujemy je solą, pieprzem i majerankiem. Na wierzchu układamy warstwę natki, koperku, cebuli, pieczarek i papryki.
Robimy jeszcze jedną warstwę z ziemniaków i warzyw. Następnie wylewamy na wierzch pomidory krojone z puszki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy tartym żółtym serem.
Jutro szykujcie się na przepis na lżejsze danie. Zdradzę jedynie, że jest ostatnio bardzo popularne na wielu blogachI u mnie też już raz było, ale w towarzystwie 😉