Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIWczoraj było jeszcze dosyć chłodno, jak na maj, więc zrobiłam rozgrzewającą zapiekankę. Dzisiaj nie ma już po niej śladu. No i dobrze, bo temperatura zrobiła się już iście letnia i
pora na lżejsze daniaA ma być podobno jeszcze lepiejDla nas to bardzo dobrze, ale dla mojej mopsiczki, to już trochę gorzej, bo krótkonose generalnie źle znoszą upały. Jeśli chcecie wiedzieć więcej, co u Pumby, to zapraszam na http://pumba.wlodarczyki.net/ A ja podam Wam przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, jakby jeszcze zrobiło się chłodniej, to zróbcie ją koniecznie!

Składniki na 4 porcje:6 średnich
ziemniaków10
pieczarek1
cebula1/2
czerwonej paprykipuszka
pomidorów krojonych1/2 pęczka
natki1/2 pęczka
koperkumajeraneksól,
pieprz100 g
żółtego sera (np. radamera)łyżka
masłaGodzinę przed właściwym pieczeniem gotujemy
ziemniaki w mundurkach przez około 10 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je następnie w plasterki. Siekamy drobno
pieczarki,
paprykę,
cebulę,
natkę i
koperek.Dno naczynia do zapiekania smarujemy
masłem. Układamy pierwszą warstwę z
ziemniaków.

Posypujemy je
solą,
pieprzem i
majerankiem. Na wierzchu układamy warstwę
natki,
koperku,
cebuli,
pieczarek i
papryki.

Robimy jeszcze jedną warstwę z
ziemniaków i warzyw. Następnie wylewamy na wierzch
pomidory krojone z puszki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy tartym
żółtym serem.

Jutro szykujcie się na przepis na lżejsze danie. Zdradzę jedynie, że jest ostatnio bardzo popularne na wielu blogachI u mnie też już raz było, ale w towarzystwie 😉