ßßß
Składniki:50 dag truskawek5 łyżeczek żelatyny25 dag serka mascarpone (lub wersja mniej kaloryczna - jogurtu naturalnego – dałam jogurt)5 dag cukru4 łyżki soku z cytryny20 dag / 200 ml śmietany kremówki12 dag masła5 dag herbatników migdałowych15 dag biszkoptówWykonanie:Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. 6 filiżanek (200 ml) wyłożyć folią. Spód i boki przykryć plasterkami truskawek (na zakładkę; 25 dag). Drugą połowę truskawek zmiksować z serkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i połączyć z pozostałą masą. Całość wymieszać z ubitą śmietaną. Napełnić filiżanki do 4/5. Stopić masło, zmielić herbatniki i biszkopty i wymieszać ze stopionym masłem. Rozkładać na tężejącym kremie. Docisnąć. (Ja nie dodałam spodu z herbatników, robiłam samą masę jogurtową, żeby było mniej kaloryczne). Chłodzić 12 godzinSmacznego/wydrukuj przepis/