ßßß
Składniki :2 szklanki jogurtu naturalnego250 dag serka mascarpone200 g śmietany 30%4 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru100 g białej czekolady16 g cukru wanilinowego200 g wiśni w syropie, mrożonych bądź z kompotu2 opakowania galaretki wiśniowejSpód:200 g herbatników4 łyżki mielonych migdałów70 g masłaSposób przygotowania:Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno za pomocą miksera bądź tłuczka, domieszać zmielone bądź bardzo drobno posiekane migdały.Masło rozpuścić w rondlu, dodać do herbatników, dokładnie wymieszać, następnie całą masę wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć.Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone, roztopioną czekoladą , cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietanę ubić na sztywno, następnie połączyć z masą jogurtową (nie mieszać mikserem zbyt długo, tylko do połączenia się składników).Żelatynę rozpuścić podgrzewając, połączyć z kremem (wylać go na wcześniej przygotowany spód z herbatników), wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.Na masie serowej ułożyć obok siebie wiśnie odsączone z zalewy, następnie zalać je zimną galaretką (nie musi być stężała).Sernik wstawić do lodówki, po kilku godzinach kiedy galaretka stężeje wyjąć i pokroić.