ßßß
spód:200 g herbatników typu digestive z czekoladą2 łyżki mielonych migdałów1 łyżka nutelli1 łyżka masłamasa sernikowa:750g truskawek250g serka mascarpone330g jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynypolewa truskawkowa:250g truskawek2 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudruHerbatniki rozkruszyć na piasek, dodać migdały.Masło rozpuścić razem z nutellą i dodać do herbatników, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy (∅26cm) wyłożonej folią spożywczą.Ciasto docisnąć, wyrównać i wystudzić.Truskawki zmiksować na puree i dosłodzić do smaku.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Zimny jogurt połączyć z serkiem i zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.Do masy serowej dodać truskawki, zmiksować.Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, dodać do niej 2 łyżki masy serowej , wymieszać po czym żelatynę dodać do masy serowej.Zmiksować do połączenia składników i lekkiego stężenia.Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i odstawić do stężenia.Truskawki na polewę zmiksować na puree, dosłodzić cukrem.Do truskawek dodać żelatynę i odstawić do lekkiego napęcznienia po czym całość lekko podgrzać aż żelatyna się rozpuści.Polewę lekko przestudzić i wylać na sernik.Polewa ma być lekko płynna co dodaje uroku sernikowi.Smacznego!!
