Wykonanie

Naszło mnie na zwykłą szarlotkę. Nie miałam dużo czasu na kombinowanie, więc uzyłam przepisu na kruchy spód, który sprawdził się już w makowcu (tutaj) i w serniku (tutaj). Ciasto kruche jest wprost idealne i zachęcam do spróbowania. Jest kruche ale nie suche, nie sypie się i jest bardzo smaczne. Co do samej szarlotki to niespodziewałam się, że wyjdzie aż taka dobra, choć prosta.
Jabłkowa masa ze
skórką cytrnową, przykryta
kokosową bezą. To zdecydowanie najlepsze ciasto ostatnimi czasy. Zachęcam do zrobienia i wirtualnie zapraszam na kawałeczek!Składniki: na ciasto:1/2 kg
mąki pszennej6
żółtek25 dag
cukru pudru250 g
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej
śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części (jedną wielkośći
jabłka) i umieścić na godzinę w lodówce większą część a mniejszą w zamrażalniku.. na masę
jabłkową:1 kg
jabłekskórka świeżo starta z
cytryny1
galaretka o smaku
agrestowym2 łyżki
bułki tartejJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze
skórka cytrynową, umieścić w garnku, poddusić, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia, sypać
galaretkę i łyżkę
bułki tartej, wymieszać. na
bezę:6
białek pozostałych z ciasta100 g
kokosu3/4 szklanki
cukru pudrucukier puder do posypania
Białka ubić z
cukrem i
kokosem na sztywną pianę.Większą część ciasta rozłożyć w formie, nakłuć widelcem, posypać łyżką
bułki tartej, wyłożyć
jabłka (nie gorące). Na
jabłka rozłożyć pianę i zetrzeć na wierzch na tarce mniejszą część ciasta. Piec w 180*C około 35 minut. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.