ßßß Cookit - przepis na Walentynkowa szarlotka kokosowa. Pełna miłości!

Walentynkowa szarlotka kokosowa. Pełna miłości!

nazwa

Wykonanie

Dziś Walentynki, więc postanowiłam upiec coś specjalnego. Długo zastanawiałam się co i muszę przyznać, że to był doskonały wybór. Ciekawa jestem co powie Mąż, jak posmakuje tego cudownie lekkiego ciasta. Forma w kształcie serca była zbyt mała na moją szarlotkę, ale cała miłość mieści się w cieście :) Zobaczcie jaką walentynkę dostałam wczoraj od mojego Mężusia...
Prawda, że nic tak nie grzeje w stopy jak prawdziwa miłość? :) A teraz bierzemy się do roboty.
Składniki:
ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki bułki tartej.
masa jabłkowa :
- 1 kg jabłek,
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 1 cytryna.
beza kokosowa:
- 5 białek,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- ok. 120-150 g wiórek kokosowych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wszystkie składniki ciasta kruchego (z wyjątkiem bułki tartej) łączymy i zagniatamy. Masło powinno być rozpuszczone. Możemy od razu rozwałkować ciasto, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem i włożyć na 30 minut do lodówki (ja zgodnie z przepisem włożyłam ciasto - kulę, co nie było dobrym pomysłem, bo później ciężko się przekładało na blachę). W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy galaretkę (proszek), startą skórkę z cytryny oraz kilka kropel soku. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na ciasto wykładamy masę jabłkową i pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach ubijamy białka na sztywno, dodajemy (BARDZO POWOLI) cukier (najlepiej po łyżce), mąkę, a na koniec wiórki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy bezę na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/02/walentynkowa-szarlotka-kokosowa-pena.html