Wykonanie
Dziś Walentynki, więc postanowiłam upiec coś specjalnego. Długo zastanawiałam się co i muszę przyznać, że to był doskonały wybór. Ciekawa jestem co powie Mąż, jak posmakuje tego cudownie lekkiego ciasta. Forma w kształcie
serca była zbyt mała na moją szarlotkę, ale cała miłość
mieści się w cieście :) Zobaczcie jaką walentynkę dostałam wczoraj od mojego Mężusia...

Prawda, że nic tak nie grzeje w stopy jak prawdziwa miłość? :) A teraz bierzemy się do roboty.Składniki:ciasto kruche:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 3/4 szklanki drobnego
cukru,- 200 g
masła,- 5
żółtek,- 1 łyżka
oleju,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- 1/3 szklanki
bułki tartej.masa
jabłkowa :- 1 kg
jabłek,- 1
galaretka pomarańczowa,- 1
cytryna.
beza kokosowa:- 5
białek,- 3/4 szklanki drobnego
cukru,- ok. 120-150 g wiórek
kokosowych,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej.Wszystkie składniki ciasta kruchego (z wyjątkiem
bułki tartej) łączymy i zagniatamy.
Masło powinno być rozpuszczone. Możemy od razu rozwałkować ciasto, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem i włożyć na 30 minut do lodówki (ja zgodnie z przepisem włożyłam ciasto - kulę, co nie było dobrym pomysłem, bo później ciężko się przekładało na blachę). W tym czasie obieramy
jabłka, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
galaretkę (proszek), startą
skórkę z cytryny oraz kilka kropel soku. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Na ciasto wykładamy masę
jabłkową i pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach ubijamy
białka na sztywno, dodajemy (BARDZO POWOLI)
cukier (najlepiej po łyżce),
mąkę, a na koniec wiórki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy
bezę na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Smacznego!!!