ßßß
Wreszcie udało mi się je upiec, bo już od dawna były na liscie. W smaku ok, ale bez trzęsienia ziemi. Kilka pierwszych sie rozpłynęło, dlatego zmieniłam przepis. Zaleta ich jest to, że do przygotowania ciasta wystarczy większa miska- wszystko wyrobimy w niej ręką. Podaję przepis ze swoimi zmianami, wyszło z niego około 50 sztuk.Składniki:300 g kleiku ryżowego3 jajka200 g margaryny lub masła1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru4 łyżki kokosu1 łyżka sezamucukier waniliowydodatkowo: marmolada różanaWszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce, dać do lodówki na około 15 minut, aby masa troche stwardła. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formowac kulki wielkośći orzecha i kłaść na papierze (ręce zwilżać wodą, żeby ciasto do nich się nie klieło). Każdą kulkę lekko spłaszczyć mokrą łyżką i za pomocą końcówki drewnianej łyżki robić dziurkę w każdym ciastku. Za pomocą szprycy napełniać dziurki marmoladą. Piec w 180*C 20-25 aż będą złotobrązowe.