Wykonanie
Wreszcie udało mi się je upiec, bo już od dawna były na liscie. W smaku ok, ale bez trzęsienia ziemi. Kilka pierwszych sie rozpłynęło, dlatego zmieniłam przepis. Zaleta ich jest to, że do przygotowania ciasta wystarczy większa miska- wszystko wyrobimy w niej ręką. Podaję przepis ze swoimi zmianami, wyszło z niego około 50 sztuk.Składniki:300 g kleiku
ryżowego3
jajka200 g
margaryny lub
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru4 łyżki
kokosu1 łyżka
sezamucukier waniliowydodatkowo:
marmolada różanaWszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce, dać do lodówki na około 15 minut, aby masa troche stwardła. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formowac kulki wielkośći
orzecha i kłaść na papierze (ręce zwilżać
wodą, żeby ciasto do nich się nie klieło). Każdą kulkę lekko spłaszczyć mokrą łyżką i za pomocą końcówki drewnianej łyżki robić dziurkę w każdym
ciastku. Za pomocą szprycy napełniać dziurki
marmoladą. Piec w 180*C 20-25 aż będą złotobrązowe.