Wykonanie
Te
ciasteczka to moje ulubione słodkości :-) a najbardziej lubi je mój Mężulek. Chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na nie, który pochodzi ze starego już zeszytu z przepisami mojej Mamuni.Na pewno wiele z Was już robiło te
ciasteczka i zna ich przepyszny smak, ale Ci którzy jeszcze go nie robili niech szybko je przygotują a będą zachwyceni.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:250 g kleiku
ryżowego1 kostka
masła3
jajka200 g
cukru1
cukier waniliowy1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia40 g wiórek
kokosowych40 g
jogurtu naturalnegoulubiona
marmolada,
dżemWykonanie w Termomix:Do naczynia wkładamy
jogurt naturalny, połowę kleiku,
jajka,wiórki,
cukier i
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, połowę
masła, drugą połowę kleiku, drugą połowę
masła i za pomocą kopystki mieszamy czas 20-30 sek, obr.3.Ciasto wyjdzie gęste i należy po otworzeniu wieczka zamieszać jeszcze kopystką w naczyniu.Z ciasta formować kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć każdą kulkę i zrobić palcem dziurkę i nałożyć do niej
marmoladę (ok. pół łyżeczki).
Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni.Można tak z 3 minuty przed końcem włączyć termoobieg aby się ładnie zarumieniły - to zależy od piekarnika.Odstawić do wystygnięcia.Smacznego :-)