Wykonanie
Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę
przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania. Do tego jeszcze trafiłam do rady rodziców i tak cały czas coś się dzieje.Ale dziś się wzięłam i upiekłam
ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje
płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te
ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia.
Składniki:400 gram
płatków ryżowych3
jajka1 szklanka
cukru80 gram wiórek
kokosowych (małe opakowanie)1 kostka
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 - 1 1/2 szklanki
mąki ( opcjonalnie)
marmolada- ja użyłam
dżemu z
malin oraz z dyniWykonanie:
Płatki ryżowe,
jajka,
cukier, wiórki,
masło i
proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję
mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do
herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam
ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę
dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu.
www.comfortfood.pl