ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania. Do tego jeszcze trafiłam do rady rodziców i tak cały czas coś się dzieje.
Ale dziś się wzięłam i upiekłam ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
400 gram płatków ryżowych
3 jajka
1 szklanka cukru
80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie)
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie)
marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni
Wykonanie:
Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu.
www.comfortfood.pl
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/09/ciasteczka-ryzowe.html