Wykonanie
Największą zaletą tej tarty jest to, że
owoce grają w niej główną rolę – ciasto jest tak delikatne, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, pozostawiając smak
jabłek i powideł.Składniki:200g miękkiego
masła4,5 dl
mąkiszczypta
soli2 łyżki lodowatej
wody1,5 kg
jabłekok 6 łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru pudru3 łyżki
powideł śliwkowychwysmaruj foremkę odrobiną
masłapozostały tłuszcz wymieszaj z
mąką i
solą, na koniec dodaj
wodęciasto powinno
mieć gładką, aksamitną konsystencjęwyklej nim foremkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę – jak trochę ciasta zostanie, włóż do lodówki i wykorzystaj jako kruszonkę
jabłka (oprócz 1, najbardziej kształtnego) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkachprzełóż na patelnię, postaw na małym ogniu i gotuj, co kilka minut mieszając jak
jabłka odparują i zaczną lekko przywierać, dodaj
cukier i
cynamon, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż, cały czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły jak
cukier się rozpuści, spróbuj, czy
jabłka nie są za mało słodkie, jak będą dobre, zdejmij patelnię z ognia i wystudź masęostatnie
jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plasterki (0,5mm)nagrzej piec do 170 Cschłodzone ciasto posmaruj powidłami sliwkowymi, przełóż na nie masę
jabłkową i wyrównaj powierzchnię na wierzchu ułóż plasterki
jabłka, posyp
cukrem pudremjeśli zostało Ci trochę ciasta, ułóż jego kawałeczki na jabłkachwstaw poremkę do pieca i piecz przez ok 50 minut, aż wierzch i brzegi ciasta będą rumianeSmacznego! :)ps przed pokrojeniem poczekaj, aż
tarta z
jabłkami trochę przestygnie, a przy nakładaniu pamiętaj, że spód jest bardzo delikatny – trzyma kształt, ale łatwo go uszkodzić
