ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z jabłkami na śliwkach

Krucha tarta z jabłkami na śliwkach

nazwa

Wykonanie

Największą zaletą tej tarty jest to, że owoce grają w niej główną rolę – ciasto jest tak delikatne, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, pozostawiając smak jabłek i powideł.
Składniki:
200g miękkiego masła
4,5 dl mąki
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody
1,5 kg jabłek
ok 6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
3 łyżki powideł śliwkowych
wysmaruj foremkę odrobiną masła
pozostały tłuszcz wymieszaj z mąką i solą, na koniec dodaj wodę
ciasto powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję
wyklej nim foremkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę – jak trochę ciasta zostanie, włóż do lodówki i wykorzystaj jako kruszonkę
jabłka (oprócz 1, najbardziej kształtnego) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach
przełóż na patelnię, postaw na małym ogniu i gotuj, co kilka minut mieszając jak jabłka odparują i zaczną lekko przywierać, dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż, cały czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły jak cukier się rozpuści, spróbuj, czy jabłka nie są za mało słodkie, jak będą dobre, zdejmij patelnię z ognia i wystudź masę
ostatnie jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plasterki (0,5mm)
nagrzej piec do 170 C
schłodzone ciasto posmaruj powidłami sliwkowymi, przełóż na nie masę jabłkową i wyrównaj powierzchnię na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp cukrem pudrem
jeśli zostało Ci trochę ciasta, ułóż jego kawałeczki na jabłkach
wstaw poremkę do pieca i piecz przez ok 50 minut, aż wierzch i brzegi ciasta będą rumiane
Smacznego! :)
ps przed pokrojeniem poczekaj, aż tarta z jabłkami trochę przestygnie, a przy nakładaniu pamiętaj, że spód jest bardzo delikatny – trzyma kształt, ale łatwo go uszkodzić
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/08/08/krucha-tarta-z-jablkami-na-sliwkach