Wykonanie

sernik
marchewkowy z
orzechami włoskimi i
cynamonemcarrot cheesecake with walnuts and cinnamon

Uff... Sobota. W założeniu jak najbardziej leniwa, choć w praktyce stos prac piętrzy się na biurku. Mam wrażenie, że pozbędę się go nie przez wypełnienie, a prostackie zwalenie w kąt za biurko. Jeszcze wczoraj byłam przekonana, że dziś z rana pójdę na korepetycje, jednak znów źle się czuję. Odstawiłam antybiotyk, który niekorzystnie na mnie wpływał, ale tym samym wróciłam do choroby.
Mogę nie chorować latami, ale jak mnie złapie, to raz, a dobrze. No nic, nie
daję się, czekam na kartki ze słownictwem tematycznym przekazanym przez mamę. Coś w tym domu trzeba w końcu robić. Sam Nietzsche przecież mówił: "czy życie nie jest sto
razy za krótkie, żeby się w nim nudzić?" Myślę, że jest. A jeśli nie, to powinno być.Jeśli chodzi o śniadanie,
powiem Wam, że trochę bałam się tego wypieku. Tak, nawet ja czasem się obawiam, choć swobodnie dodaję
buraka do owsianki i trę
cukinię na słodkie
cynamonowe placuszki. Sernik zawsze kojarzył mi się z
galaretką,
bakaliami i
owocami, gdyż te dodatki najczęściej dobierała doń moja Mama, w zależności od tego, czy był on sernikiem pieczonym, czy też sernikiem na zimno. Biorąc to pod uwagę, nijak do mojego ulubionego ciasta ma się
marchewka. W teorii. W praktyce dziś rano skończyłam w kuchni, pijąc
kawę i szukając w lodówce niczego innego, jak właśnie jej....tak czy siak, wyszedł sernik. Ciekawy w smaku. Sama nazwałabym go dosyć odważnym, ale smacznym. Sądzę, że dobrze zrobiłam, gotując
marchewkę przed dodaniem jej do masy, gdyż gdybym po prostu ją starła, obawiam się, że dałoby się wyczuć niezbyt przyjemne wióry. Gotowanie pozwoliło mi tego uniknąć, a papka z
marchewki bez problemu połączyła się z
ciastem, a choć nie
jadłam ciasta
marchewkowego, przypuszczam, że to mogło przypominać jego
serową wersję./1 porcja/- 200g
twarożku (na serniki/3-krotnie mielony)- 1
jajko
- 1 średnia
marchewka (100g)- 1 czubata łyżka budyniu
waniliowego- 1 łyżka
miodu- szczypta
cynamonu- szczypta
gałki muszkatołowej- odrobina ekstraktu z
wanilii-
orzechy włoskieMarchew obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy lub miażdżymy widelcem na papkę.
Ser miksujemy z
jajkiem i
miodem, a następnie dodajemy
marchew,
budyń,
cynamon, ekstrakt z
wanilii i
gałkę muszkatołową i powtarzamy czynność.
Orzechy włoskie dzielimy na cząstki i łączymy zmasą łyżką. Serniczek wstawiamy donagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemyokoło 30 minut.