Wykonanie

Popularny ostatnio w blogosferze łańcuszek nominacyjny, wczoraj dotarł także i do mnie.Serdecznie dziękujęKaś z Bake&Taste za to wyróżnienie. Jej blog nie raz był dla mnie inspiracją. Cenię go za klasę, styl oraz dobry smak Autorki, więc tym bardziej mi miło, że zostałam nominowana właśnie przez Nią.Dodano 3 . 09.12 : Już po napisaniu tego posta dowiedziałam się, iż Ula z bloga Proste Potrawy również uwzględniła mnie w swojej piętnastce. Ulu, bardzo pięknie dziękuję! :-)Dodano 23.09.12. : Dziś nadeszła kolejna nominacja. Tym razem podziękowania lecą do may_bi, prowadzącej
Oregano blog .A teraz
pora wypełnić obowiązki osoby nominowanej czyli:1. Wybrać 15 blogów, które jej zdaniem zasługują na wyróżnienie2. Poinformować nominowanych blogerów o tym
fakcie3. Wyjawić 7 faktów na swój własny temat4. Podziękować blogerowi, któremu zawdzięcza się wyróżnienie (podziękować na jego blogu)5. Zamieścić logo Versatile Blogger Award na swoim bloguOto blogerzy, którzy moim zdaniem zasługują na wyróżnienie - kolejność przypadkowa:1. Raspberries and cream2. Bake&Taste3. Waniliowa chmurka4.
Anyżkowo5. Kulinarne fochy
Gochy6. Desernik7. Around the kitchen table8. Bayaderka9. Kuchennymi drzwiami10. Konwalie w kuchni11. Every
cake you bake12. Na Grabinie13. Kuchenny bałagan14. Deserek tv15. Modern tasteA to pogłębiony wywiad z samą sobą:-):Fakt 1 Podniecenie jest największą siłą napędową wszelkich moich działań. Wśród blogerów kulinarnych przeważają kobiety, więc zupełnie nie obawiam się dwuznacznej interpretacji mojego wyznania:-).Fakt 2 Umiem i lubię przebywać sama ze sobą, bo nigdy sie wówczas nie nudzę.Fakt 3 Konformizm to moja pięta achillesowa.Fakt 4 Nieważne gdzie, ważne z kim!Fakt 5 Wymianę myśli cenię znacznie wyżej niż wymianę słówFakt 6 Wierzę w nieprzypadkowość.Fakt 7 Przykładam nieprzyzwoitą wagę do urody
języka... polskiego.Ufff....! Wszystkim formalnościom stało się zadość, zatem
mogę przejść do sedna czyli do dzisiejszego ciasta. A dziś...dziecinnie proste ciacho z
owocami. Ja upiekłam je z
nektarynkami, ale uważam, że dużo smaczniejsze wychodzi ze
śliwkami,
gruszkami lub
jabłkami, ze zdecydowanym wskazaniem na dwie ostatnie opcje. Ciasto nie jest
biszokptem, ale w smaku bardzo
biszkopt przypomina.Jest lekkie, puszyste lecz przy tym zupełnie nie suche. Ma również tę niezaprzeczalną zaletę, że składniki do niego potrzebne są zwykle pod ręką w każdym domu.


Składniki na tortownicę o śr. 20-21 cm:4-5
nektarynek, ale mogą być to dowolne
owoce120g
masła10 łyżek
cukru10 łyżek
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3
jajacukier puder do posypania - opcjonalnieWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
solą. Dodajemy kolejno
jaja. Wsypujemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wymarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub
bułką tartą formy. Na wierzchu układamy pozbawione pestek, pokrojone na ósemki
nektarynki.
Owoce kładziemy skórką do dołu. Pieczemy 40 minut w temp. 180C.Wystudzone ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.