ßßß
Popularny ostatnio w blogosferze łańcuszek nominacyjny, wczoraj dotarł także i do mnie.Serdecznie dziękujęKaś z Bake&Taste za to wyróżnienie. Jej blog nie raz był dla mnie inspiracją. Cenię go za klasę, styl oraz dobry smak Autorki, więc tym bardziej mi miło, że zostałam nominowana właśnie przez Nią.Dodano 3 . 09.12 : Już po napisaniu tego posta dowiedziałam się, iż Ula z bloga Proste Potrawy również uwzględniła mnie w swojej piętnastce. Ulu, bardzo pięknie dziękuję! :-)Dodano 23.09.12. : Dziś nadeszła kolejna nominacja. Tym razem podziękowania lecą do may_bi, prowadzącej Oregano blog .A teraz pora wypełnić obowiązki osoby nominowanej czyli:1. Wybrać 15 blogów, które jej zdaniem zasługują na wyróżnienie2. Poinformować nominowanych blogerów o tym fakcie3. Wyjawić 7 faktów na swój własny temat4. Podziękować blogerowi, któremu zawdzięcza się wyróżnienie (podziękować na jego blogu)5. Zamieścić logo Versatile Blogger Award na swoim bloguOto blogerzy, którzy moim zdaniem zasługują na wyróżnienie - kolejność przypadkowa:1. Raspberries and cream2. Bake&Taste3. Waniliowa chmurka4. Anyżkowo5. Kulinarne fochy Gochy6. Desernik7. Around the kitchen table8. Bayaderka9. Kuchennymi drzwiami10. Konwalie w kuchni11. Every cake you bake12. Na Grabinie13. Kuchenny bałagan14. Deserek tv15. Modern tasteA to pogłębiony wywiad z samą sobą:-):Fakt 1 Podniecenie jest największą siłą napędową wszelkich moich działań. Wśród blogerów kulinarnych przeważają kobiety, więc zupełnie nie obawiam się dwuznacznej interpretacji mojego wyznania:-).Fakt 2 Umiem i lubię przebywać sama ze sobą, bo nigdy sie wówczas nie nudzę.Fakt 3 Konformizm to moja pięta achillesowa.Fakt 4 Nieważne gdzie, ważne z kim!Fakt 5 Wymianę myśli cenię znacznie wyżej niż wymianę słówFakt 6 Wierzę w nieprzypadkowość.Fakt 7 Przykładam nieprzyzwoitą wagę do urody języka... polskiego.Ufff....! Wszystkim formalnościom stało się zadość, zatem mogę przejść do sedna czyli do dzisiejszego ciasta. A dziś...dziecinnie proste ciacho z owocami. Ja upiekłam je z nektarynkami, ale uważam, że dużo smaczniejsze wychodzi ze śliwkami, gruszkami lub jabłkami, ze zdecydowanym wskazaniem na dwie ostatnie opcje. Ciasto nie jest biszokptem, ale w smaku bardzo biszkopt przypomina.Jest lekkie, puszyste lecz przy tym zupełnie nie suche. Ma również tę niezaprzeczalną zaletę, że składniki do niego potrzebne są zwykle pod ręką w każdym domu.
Składniki na tortownicę o śr. 20-21 cm:4-5 nektarynek, ale mogą być to dowolne owoce120g masła10 łyżek cukru10 łyżek mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajacukier puder do posypania - opcjonalnieWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy kolejno jaja. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wymarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy. Na wierzchu układamy pozbawione pestek, pokrojone na ósemki nektarynki. Owoce kładziemy skórką do dołu. Pieczemy 40 minut w temp. 180C.Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.