Wykonanie

Wyśmienite połączenie smaków, wręcz zaskakujące, robi wrażenie i jest świetnym dodatkiem do obiadowego dania.

Składniki:
kapusta pekińskapomarańcze - 2szt.
mandarynki - 2 szt.
natka pietruszki - pęczeksos:2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oliwyok. 1/3 szklanki
jogurtu naturalnegochrzan z
żurawiną (ok. 1/3 słoika)
cukier,
sól,
pieprzPrzyrządzanie:Kroimy
kapustę pekińską. Obieramy
pomarańcze i kroimy w kostkę dokładamy do miski z
kapustą. Wrzucamy kawałki
mandarynki.

Przyrządzamy sos:

do miski wlewamy
jogurt, dodajemy
oliwę,
sok cytrynowy, dokładamy
chrzan z
żurawiną i dokładnie mieszamy. Dodajemy
przyprawy do smaku. Polewamy
sałatkę.



Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Na koniec ścieramy skórkę z wyparzonej
pomarańczy.

Podajemy do obiadu.

Do sałatki przyrządziłam świetne
polędwiczki: Podsmażyłam plastry
polędwicy (około 0,5kg), przerzuciłam do garnka. Pokrojoną
cebulę (2-3 szt.) zeszkliłam i dodałam do
polędwicy. Podsmażyłam 0,5 kg
pieczarek pokrojonych w plastry i dodałam do garnka z
polędwicą i
cebulą. Garnek wstawiłam na mały ogień, i poddusiłam około 15 minut. Dodałam kwaśną
śmietanę przyprawioną
solą i
pieprzem i dusiłam dalej przez 10 minut. Następnie przełożyłam porcje do małych miseczek i dodałam do każdej z nich starty na grubej tarce
ser. Wstawiłam do piekarnika, trzymałam aż
ser się nie rozpuścił i zarumienił. Podałam razem z
sałatką i było przepyszne. Możecie podać z zapiekanymi ziemniaczkami.

Smacznego!Przyznacie, że taka
sałatka jest bardzo oryginalna, a połączenie św
ieżych pomarańczy z
chrzanem z
żurawiną może być nawet zaskakujące . Polecam bardzo, jest ekscentryczna ale pyszna :)Dodaję do ak cji:Awangarda smaku