ßßß
Gotowe ciasto francuskie (płat 25x25 cm) *1/2 świeżej papryki1/2 papryczki chili1/2 dużego pomidora lub 2-3 koktajlowe1 czerwona cebula1 łyżka przecieru pomidorowego6 pomidorków koktajlowychkilka oliwek ( czarne lub zielone )6 plastrów mozarelli (np. bazyliowej Zottarelli)kilka listków świeżej bazylii1 łyżeczka oreganosól, pieprz do smakuPaprykę pokroić w drobną kostkę , chili w cienkie plasterki i przysmażyć na oleju na złoto Paprykę zdjąć z patelni . Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na oleju . 1/2 pomidora lub 2-3 pomidorki koktajlowe bez skórki posiekać drobno , dodać do cebuli z przecierem pomidorowym, oregano i mielonym pieprzem i przesmażyć razem , aby powstał gęsty sos . Oliwki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół ( nie zdejmować skórki)Ciasto francuskie rozmrozić (jeśli jest mrożone), rozwinąć płat i odkroić kwadrat 25x25 cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia Zawinąć brzegi ciasta, skleić rogi, żeby farsz nie wypadł. Ciasto posmarować sosem pomidorowo-cebulowym , na nim położyć paprykę,pomidory koktajlowe skórką do dołu, oliwki, plastry mozarelli i listki bazylii. Wierzch oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem , lekko skropić dobrą oliwą ( np. czosnkową) .
Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st ( termoobieg) * Użyłam świeżego ciasta francuskiego Linessa z Lidla (nie trzeba go rozmrażać) , ale można użyć dowolnego, ulubionego .