Wykonanie
31 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemZielona, letnia zupa szczawiowa z
ziemniakami i
jajkiem ugotowanym na twardo. Dobrze znana w tradycji polskiej. Lekko kwaskawa a zarazem delikatna. Podstawowym składnikiem zupy jest
szczaw, nadający jej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Dodatkiem do zupy mogą być świeże
pieczywo,
jajka bądź posiekany na drobno
szczypiorek.Szczawiowa

Składniki na 4 porcje:20 dag szczawiu2 marchwie1
pietruszka1 litr
bulionu warzywnego bądź warzywno –
mięsnego (może być to np. rosół)4
ziemniaki średniej wielkości2 ziarna
pieprzu czarnego120 ml
śmietany (ja użyłam 18%, lecz może być także 12%)100 ml
mleka (około 1/2 szklanki)1 łyżeczka
cukrujajka ugotowane na twardo – opcjonalnie
sól,
pieprz do smakuSposób przygotowania:Obraną
marchew oraz
pietruszkę przełożyć do garnka, zalać
bulionem i gotować do miękkości.Następnie dodać umyty, pozbawiony ogonków i posiekany
szczaw oraz obrane i pokrojone na drobno
ziemniaki, gotować około 20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku.Pod koniec gotowania do szklanki wlać
śmietanę oraz nieco gorącego
wywaru, wymieszać i dodać do zupy. Wlać
mleko i ponownie wymieszać. Kiedy zupa zacznie wrzeć zestawić z ognia.Wyjąć
marchew oraz
pietruszkę, przestudzić a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i ponownie dodać do zupy. Zupę przed podaniem jeszcze raz zagotować.Serwować z
jajkami ugotowanymi na twardo,
chlebem, świeżym
szczypiorkiem lub innymi dodatkami.