Wykonanie
04 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemSernik z
budyniem
Składniki :Ciasto kruche:1 pełna szklanka
mąki pszennej¼ kostki
margaryny kostkowej np.
Palmy lub 100 g
masła roślinnego3
żółtka½ szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasło do posmarowania formyMasa serowa:1 kg
sera trzykrotnie mielonego w wiaderku bądź w 4 kostkach po 250 g6
żółtek9
białek120 ml
oleju roślinnego – nie więcej niż ½ szklanki2 budynie
śmietankowe1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1 opakowanie
olejku śmietankowego – 10 ml (opcjonalnie)Dodatkowo:forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cmSposób przygotowania:Ciasto kruche:
Białka oddzielić od
żółtek (
białka pozostawić do masy serowej).Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowa:
Białka ubić wraz z
cukrem na sztywną pianę.Do dużego naczynia przełożyć
ser, dodać 6
żółtek i ucierać na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać porcjami
olej, 2 budynie,
olejek śmietankowy i
mleko cały czas mieszając.Na koniec stopniowo dodawać ubite
białka z
cukrem stale mieszając łyżką w jednym kierunku.Wykończenie:Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.Formę wysmarować
masłem, oprószyć
bułką tartą bądź wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć na niej ciasto. Następnie przelać masę
serową (jest dość rzadka). Sernik wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zarumieniony.



Zobacz także:

Placki ziemniaczane na słodko

Murzynek
Makaron z
brokułami w sosie kremowym
camembert
Mango lassigotowanie ze stylem 18-10-2015 13:10:25Możesz użyć budyniu o
masie 45 g.daria 23-09-2015 10:00:46witam jakiej wielkości maja być te budynie, bo sa mniejsze i te na 3/4 litra
mleka, i nie bardzo wiem które dodaćAga 21-12-2014 21:36:11Zaraziłam tesciową tym przepisem - robiła 4 niedziele pod rząd!! :) jest swietny, puszysty i kremowy :)Joanna 23-06-2014 22:29:40Upieczony po raz drugi - NAJLEPSZY NA ŚWIECIE. Wszyscy znajomi zachwyceni smakiem tego sernika. Przepyszny! PolecamJoanna 21-04-2014 14:17:41Wyśmienity! Zrobiłam na tegoroczne Święta Wielkanocne i po prostu przepyszny. Muszę przyznać, że jako jedyny nie opadł! A serników piekę dość dużo.... ten przepis dodaję do udanych. Pychotkaiwona 30-12-2013 23:17:09najlepszy sernik na świecie....Dawid 22-12-2013 22:12:12Dziś go robiłem w końcu święta się zbliżają i wyszedł mi rewelacyjnie:) to mój pierwszy sernik i smakuje jak z niejednej
cukierni:) Polecam! :)Aleksandra 29-09-2013 9:31:21Wspaniale I pyszne , dziekuje za przepisDodaj Komentarz: