Wykonanie
20 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemNa pomysł o przyrządzeniu
schabu wpadłam już jakiś czas temu. Pamiętam, bo nie miałam wtedy w kuchni
tymianku do przystrojenia, więc wykorzystałam świeżą
bazylię. Warto podkreślić, że istotną rolę w tej potrawie odgrywa
sos żurawinowy, który przyrządza się w bardzo łatwy i szybki sposób z
suszonej żurawiny.
Schab pieczony z plastrem
ananasa i
sosem żurawinowym
Składniki na 3 porcje:3 plastry
schabu bez kości3 plastry
ananasa świeżego bądź z puszki1 ząbek
czosnku3 łyżki
mąkiolej roślinny do smażenia1 pełna łyżka
masłasok z połowy
cytrynysól,
pieprz3 łyżki
sosu żurawinowego (przepis poniżej) bądź
żurawiny ze słoika
Sos żurawinowy:20 dag
żurawiny suszonej2 łyżki
miodu4
goździkicynamon mielonySposób przygotowania:
Sos żurawinowy:
Żurawinę opłukać pod bieżącą
wodą, przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej
wody i gotować pod przykryciem.
Goździki zmielić lub włożyć pomiędzy dwie części folii spożywczej i rozbić trzonkiem noża.Następnie dodać
miód oraz
cynamon i dalej gotować. W czasie gotowania sos podlewać
wodą, aż uzyska on gęstą konsystencję rozgotowanych
owoców.
Schab:
Schab umyć pod bieżącą
wodą, osuszyć a następnie lekko rozbić, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.Oprószyć z każdej strony
solą,
pieprzem oraz
mąką – strzepać jej nadmiar.Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć
mięso na rumiany kolor.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem oraz natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem
czosnku. Następnie układać w nim kotlety, na każdym położyć plaster
ananasa skropiony obficie
sokiem z cytryny.Do środka plastrów
ananasa włożyć po 1 łyżce
sosu żurawinowego.Resztę
masła roztopić i polać nim potrawę.Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 200°C, aż
ananasy się zarumienią.Podawać z zapiekanymi
ziemniakami bądź
ryżem.
