ßßß
Składniki na 3 porcje:3 plastry schabu bez kości3 plastry ananasa świeżego bądź z puszki1 ząbek czosnku3 łyżki mąkiolej roślinny do smażenia1 pełna łyżka masłasok z połowy cytrynysól, pieprz3 łyżki sosu żurawinowego (przepis poniżej) bądź żurawiny ze słoikaSos żurawinowy:20 dag żurawiny suszonej2 łyżki miodu4 goździkicynamon mielonySposób przygotowania:Sos żurawinowy:Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem.Goździki zmielić lub włożyć pomiędzy dwie części folii spożywczej i rozbić trzonkiem noża.Następnie dodać miód oraz cynamon i dalej gotować. W czasie gotowania sos podlewać wodą, aż uzyska on gęstą konsystencję rozgotowanych owoców.Schab:Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie lekko rozbić, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.Oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz mąką – strzepać jej nadmiar.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiany kolor.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem oraz natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Następnie układać w nim kotlety, na każdym położyć plaster ananasa skropiony obficie sokiem z cytryny.Do środka plastrów ananasa włożyć po 1 łyżce sosu żurawinowego.Resztę masła roztopić i polać nim potrawę.Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 200°C, aż ananasy się zarumienią.Podawać z zapiekanymi ziemniakami bądź ryżem.