ßßß Cookit - przepis na Schab z ananasem i żurawiną

Schab z ananasem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

20 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylem
Na pomysł o przyrządzeniu schabu wpadłam już jakiś czas temu. Pamiętam, bo nie miałam wtedy w kuchni tymianku do przystrojenia, więc wykorzystałam świeżą bazylię. Warto podkreślić, że istotną rolę w tej potrawie odgrywa sos żurawinowy, który przyrządza się w bardzo łatwy i szybki sposób z suszonej żurawiny.
Schab pieczony z plastrem ananasa i sosem żurawinowym
Składniki na 3 porcje:
3 plastry schabu bez kości
3 plastry ananasa świeżego bądź z puszki
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki
olej roślinny do smażenia
1 pełna łyżka masła
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
3 łyżki sosu żurawinowego (przepis poniżej) bądź żurawiny ze słoika
Sos żurawinowy:
20 dag żurawiny suszonej
2 łyżki miodu
4 goździki
cynamon mielony
Sposób przygotowania:
Sos żurawinowy:
Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem.
Goździki zmielić lub włożyć pomiędzy dwie części folii spożywczej i rozbić trzonkiem noża.
Następnie dodać miód oraz cynamon i dalej gotować. W czasie gotowania sos podlewać wodą, aż uzyska on gęstą konsystencję rozgotowanych owoców.
Schab:
Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie lekko rozbić, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.
Oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz mąką – strzepać jej nadmiar.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiany kolor.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem oraz natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Następnie układać w nim kotlety, na każdym położyć plaster ananasa skropiony obficie sokiem z cytryny.
Do środka plastrów ananasa włożyć po 1 łyżce sosu żurawinowego.
Resztę masła roztopić i polać nim potrawę.
Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 200°C, aż ananasy się zarumienią.
Podawać z zapiekanymi ziemniakami bądź ryżem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_schab-z-ananasem-i-zurawina.html