Wykonanie
18 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemWiecie, że uwielbiam zapach mięty? Kojarzy mi się ona z dzieciństwem i naparami, które przyrządzała mi mama z ususzonych przez siebie liści z ogrodu. Jak się okazuje świeże liście
mięty są wspaniałym dodatkiem nie tylko do
napojów, ale także do
sosów, past oraz deserów. W moim wykonaniu smakowały świetnie w sosie
owocowo -
miętowym.

Składniki na 4 porcje:1 cała
pierś z kurczaka2
gruszki2
banany4 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
oregano4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści
mięty2 łyżeczki słodkiego sosu
chili (niekoniecznie)
olej roślinny do smażeniaSposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić w kostkę,
banany obrać i pokroić w cienkie plastry.
Miętę drobno posiekać. Następnie w jednym naczyniu wymieszać ze sobą pokrojone
gruszki,
banany, posiekaną
miętę oraz sok z
cytryny, opcjonalnie można także dodać 2 łyżeczki słodkiego sosu
chili.
Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą
wodą, oczyścić z chrząstki i przekroić wzdłuż każdą z części. Następnie lekko rozbić tłuczkiem, posypać
solą,
pieprzem i
oregano.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć
mięso po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, by nie wystygło.Na tą samą patelnię, na której obsmażaliśmy
mięso, dodać wcześniej przygotowane
owoce oraz
miętę i podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.Na talerzu ułożyć
mięso i polać je gorącym sosem
miętowo –
owocowym.Podawać z
ziemniakami bądź
ryżem,