ßßß
Składniki na 4 porcje:1 cała pierś z kurczaka2 gruszki2 banany4 łyżki soku z cytrynysól i pieprz do smaku1 łyżeczka oregano4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści mięty2 łyżeczki słodkiego sosu chili (niekoniecznie)olej roślinny do smażeniaSposób przygotowania:Gruszki obrać, pokroić w kostkę, banany obrać i pokroić w cienkie plastry.Miętę drobno posiekać. Następnie w jednym naczyniu wymieszać ze sobą pokrojone gruszki, banany, posiekaną miętę oraz sok z cytryny, opcjonalnie można także dodać 2 łyżeczki słodkiego sosu chili.Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z chrząstki i przekroić wzdłuż każdą z części. Następnie lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i oregano.Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, by nie wystygło.Na tą samą patelnię, na której obsmażaliśmy mięso, dodać wcześniej przygotowane owoce oraz miętę i podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.Na talerzu ułożyć mięso i polać je gorącym sosem miętowo – owocowym.Podawać z ziemniakami bądź ryżem,