ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

W zamrażalniku pierś z kurczaka i właściwie nic więcej..przejrzałam całą (dość pustą jeśli chodzi o jedzenie) kuchnię i wymyśliłam - kurczak w miodzie, mięcie, lekko ostry, aromatyczny. Strzał w dziesiątkę!
Kurczak rozpływał się w ustach, miał chrupiącą skórkę i cudownie soczysty środek. I dziwną zdolność do bardzo szybkiego znikania:)
Potrzebujemy (dla 2-3 osób)
2 piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
1 łyżkę soku z cytryny
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz
przyprawy - ostra papryka, chilli
u mnie do smażenia - olej ryżowy (plus 2 łyżki do marynaty)
Piersi z kurczaka myjemy, odkrawamy tłuste części. W misce przygotowujemy marynatę: miód, sok z cytryny, olej, posiekane listki mięty, sól, pieprz, chilli i papryka ostra. Marynujemy minimum 1 godzinę.
Po tym czasie piersi z kurczaka podsmażamy z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy resztę marynaty. Pieczemy w 190 stopniach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, przekładamy na talerz i zakrywamy aluminiową folią na 10 minut. Po tym czasie możemy kroić i podawać:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/10/aromatyczny-kurczak-w-miodzie-i-miecie.html