Wykonanie

Mój dzisiejszy szybki obiad - domowy kebab na talerzu w sąsiedztwie
młodych ziemniaczków z piekarnika.
Powiem szczerze że dawno go już z mężem nie jedliśmy. Jako że z całej szóstki osób będących na jednej kuchni, zostaliśmy dziś z M. sami (nie licząc maleńkiej Zosieńki), postanowiłam zrobić coś szybkiego, aby nie spędzić połowy niedzieli przy garach, padło na kebaba.Bardzo długo szukałam idealnej
przyprawy do kebaba, na dzień dzisiejszy najbardziej odpowiada mi ta Prymatu, wybór
przyprawy pozostawiam jednak w Wam, każdy bowiem ma swój gust, osobiście razem z M. lubimy
bardzo pikantne mięso, więc nie szczędzimy na
przyprawie.KEBABSkładniki2 podwójne
filety z kurczakaprzyprawa kebab/gyrostłuszcz do smażeniaSposób
Mięso myjemy, usuwamy z niego wszelakie przekrwienia itp. Kroimy w kostkę, bądź cienkie paseczki, wrzucamy do miski. Do
mięsa dodajemy
przyprawy. Osobiście na tę ilość
mięsa dodaję 1,5 opakowania
przyprawy kebab/gyros z Prymatu, choć przyznam że zdarza mi się dosypywać jej jeszcze w trakcie smażenia. Możecie dać jej mniej a w razie potrzeby wsypać więcej w trakcie smażenia. Wszystko zależy również od
przyprawy jakiej użyjecie.Miskę z przyprawionym
mięsem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy "do przejścia" do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie
mięso wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu, smażymy.
MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKASkładniki1 kg
młodych, małych ziemniaczków
zioła prowansalskiesól,
pieprzolej (około 100 ml)Sposób
Ziemniaki dokładnie szorujemy, odsączone z
wody przekładamy do miski, dodajemy
olej oraz
przyprawy. Całość porządnie mieszamy. Przygotowane
ziemniaki wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ziemniaczki pieczemy około 40 minut od czasu do czasu kontrolując poprzez nakłucie patyczkiem bądź nożem, czy nie są już miękkie.W zależności od gatunku użytych
ziemniaków czas pieczenia może być nieco inny.Dodatkowo:
koperek, ulubiona surówka,
sos czosnkowy .