Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska

Fot. Lukasz Zandecki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)1 kg młodego
bobu1/2 kg małych
pomidorów lub
pomidorków koktajlowych3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
pieprzew.
natka do posypania
Sałatka z
bobu i
pomidorków - sposób przygotowania: Opłucz
bób, ugotuj do miękkości, przelej zimną
wodą, odcedź, obierz z łupin.
Pomidory natnij na krzyż, sparz, obierz ze skórki, pokrój w ósemki (koktajlowe na połówki), wymieszaj z ostudzonym
bobem. Przypraw
solą i
pieprzem, posyp posiekaną
natką. Zrób sos:
oliwę utrzyj z
sokiem cytrynowym, przypraw. Polej
sałatkę, wymieszaj. Odstaw na pół godziny
Bób z mulamiCaprese (
mozarella z
pomidorami w sosie)
Makaron (penne) pikantny z
pomidorkami i
boczkiemSezonowe dania na lato

Kulinarnym
hitem początku lata jest
bób. Po ugotowaniu można jeść go bez dodatków, my proponujemy jednak podać go w towarzystwie kolejnych długo wyczekiwanych sezonowych przysmaków:
młodych ziemniaków,
bakłażana i
cukinii. Zobacz też przepis na
sałatkę z
bobu i
pomidorków Bób z jarzynamiSposób na
bób - inny niż zwykle!

; źródło: Okazje.info Wersja najprostsza -
sałatka z
pomidorami i sosem
ziołowym. Przygotowanie zajmie niewiele czasu i sycąca, letnia
sałatka gotowa!
Sałatka z
bobu i
pomidorków 1 kg młodego
bobu 1/2 kg małych
pomidorów lub
pomidorków koktajlowych 3 łyżki
oliwy 1 łyżeczka
soku z cytryny