ßßß Cookit - przepis na Bób z zapiekanymi pomidorkami

Bób z zapiekanymi pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Malwinny, od razu wiedziałam, że zrobię tę potrawę. Zwłaszcza, że bób lubię i akurat go kupiłam. Dotychczas go po prostu gotowałam i jadłam z bułką tartą. Przyznam, że dodatek pomidorów jest bardzo istotny, gdyż powoduje, że bób jest znacznie lżejszy. Dla mnie to połączenie jest idealne i do tego efektowne. Gorąco polecam.
Składniki:
- 0,5 kg bobu,
- 30 dag pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku (ja akurat go nie dodałam, gdyż jechaliśmy na wesele i nie chcieliśmy nim zionąć),
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale sprawdzamy, by środek był miękki, a nie skórka, gdyż po ugotowaniu i tak ją zdejmujemy, a nie chcemy by zrobiła się papka. W tym czasie umyte pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu, solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
W miseczce mieszamy ze sobą cytrynę, oliwę oraz przyprawy. Dodajemy też koperek. Obrany bób i upieczone pomidorki łączymy z posiekanym czosnkiem, zalewamy przygotowanym sosem i całość delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/bob-z-zapiekanymi-pomidorkami.html