Wykonanie
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Malwinny, od razu wiedziałam, że zrobię tę potrawę. Zwłaszcza, że
bób lubię i akurat go kupiłam. Dotychczas go po prostu gotowałam i
jadłam z
bułką tartą. Przyznam, że dodatek
pomidorów jest bardzo istotny, gdyż powoduje, że
bób jest znacznie lżejszy. Dla mnie to połączenie jest idealne i do tego efektowne. Gorąco polecam.
Składniki:- 0,5 kg
bobu,- 30 dag
pomidorków koktajlowych,- 2 ząbki
czosnku (ja akurat go nie dodałam, gdyż jechaliśmy na wesele i nie chcieliśmy nim zionąć),- 2 łyżeczki posiekanego
koperku,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 3 łyżki
oliwy,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale sprawdzamy, by środek był miękki, a nie skórka, gdyż po ugotowaniu i tak ją zdejmujemy, a nie chcemy by zrobiła się papka. W tym czasie umyte
pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu, solimy i
pieprzymy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.W miseczce mieszamy ze sobą
cytrynę,
oliwę oraz
przyprawy. Dodajemy też
koperek. Obrany
bób i upieczone
pomidorki łączymy z posiekanym
czosnkiem, zalewamy przygotowanym sosem i całość delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przepis dodaję do akcji: