ßßß
Składniki:- 0,5 kg bobu,- 30 dag pomidorków koktajlowych,- 2 ząbki czosnku (ja akurat go nie dodałam, gdyż jechaliśmy na wesele i nie chcieliśmy nim zionąć),- 2 łyżeczki posiekanego koperku,- 2 łyżki soku z cytryny,- 3 łyżki oliwy,- sól i pieprz do smaku.Sposób wykonania:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale sprawdzamy, by środek był miękki, a nie skórka, gdyż po ugotowaniu i tak ją zdejmujemy, a nie chcemy by zrobiła się papka. W tym czasie umyte pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu, solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.W miseczce mieszamy ze sobą cytrynę, oliwę oraz przyprawy. Dodajemy też koperek. Obrany bób i upieczone pomidorki łączymy z posiekanym czosnkiem, zalewamy przygotowanym sosem i całość delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przepis dodaję do akcji: