Wykonanie
Czy jest wśród Was ktoś, kto nie lubi bobu? Mam wrażenie, że nie ma takiej osoby. W szczycie sezonu na to przepyszne
warzywo strączkowe postanowiliśmy wraz z innymi blogerami kulinarnymi przygotować włoskie dania z jego udziałem.Razem ze mną włoskie dania z
bobem w roli głównej przygotowali: Dobromiła, Panna Malwinna, Martynosia, Bartoldzik, Mirabelka oraz
Maggie .Dzięki uprzejmości Panny Malwinny korzystałam z przepisu
Gino D’Acampo – Włoskie Dania
Makaronowe. Zmniejszyłam jedynie składniki o połowę, tak aby wyszły 2 porcje sałatki.

Składniki na 2 porcje:250 g
makaronu farfalle (kokardki)150 g
bobu4 łyżki
oliwy z oliwek40 g
orzechów włoskich100 g
szynki gotowanej100 g
pomidorów koktajlowych100 g
mozzarelli w małych kulkach (lub jedna duża)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz1. Najpierw gotujemy
makaron w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy na durszlaku i przepłukujemy zimną
wodą. Odstawiamy na 5 minut, a następnie skrapiamy
oliwą z oliwek i potrząsamy nim co jakiś czas, do pełnego wystudzenia.2.
Bób gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy zimną
woda. Czekamy aż ostygnie.3.
Orzechy włoskie siekamy na grube kawałki,
szynkę kroimy w kostkę,
pomidory przekrawamy na pół, siekamy
natkę. Wszystkie wymienione składniki wraz z
mozzarellą przekładamy do salaterki, dodajemy 2 łyżki
oliwy z oliwek, przyprawiamy
solą i
pieprzem i delikatnie mieszamy.4.
Bób obieramy ostrożnie z łupinek. Dodajemy go wraz z
makaronem do reszty składników. Mieszamy.5. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut w temperaturze pokojowej, aby przegryzły się smaki.6. Podajemy lub przechowujemy w lodówce do następnego dnia. Ta
sałatka może albowiem stanowić wspaniały lunch – jest bardzo pożywna.Przepis zgłaszam oczywiście do akcji
Warzywa strączkowe – edycja letnia 2013 .