Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zosia WinawerCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 kg
ziemniaków200 g
roquefortu lub rokpola1 l skondensowanego
mleka3 łyżki
śmietany1/2 kostki
masła5
żółtek1
cebula4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
tymiankuZiemniaki zapiekane z
roquefortem - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek i
cebulę drobno siekamy.
Ser rozdrabniamy. W misce dokładnie mieszamy 4
żółtka z
mlekiem. Dodajemy
ziemniaki,
sól,
pieprz, 2/3
sera,
cebulę,
czosnek,
tymianek i wszystko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem. Posypujemy na wierzchu kawałeczkami
masła. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę. W garnuszku delikatnie podgrzewamy
śmietanę z
masłem, dodajemy resztę
sera i podgrzewamy, stale mieszając, 5 minut. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy, wbijamy
żółtko, energicznie mieszamy. Naczynie żaroodporne odkrywamy,
ziemniaki polewamy sosem i zapiekamy 20-25 minut.Duszone
ziemniaki z
serem cheddarPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu