ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki zapiekane z roquefortem

Ziemniaki zapiekane z roquefortem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zosia Winawer
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 kg ziemniaków
200 g roquefortu lub rokpola
1 l skondensowanego mleka
3 łyżki śmietany
1/2 kostki masła
5 żółtek
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
Ziemniaki zapiekane z roquefortem - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Ser rozdrabniamy. W misce dokładnie mieszamy 4 żółtka z mlekiem. Dodajemy ziemniaki, sól, pieprz, 2/3 sera, cebulę, czosnek, tymianek i wszystko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypujemy na wierzchu kawałeczkami masła. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę. W garnuszku delikatnie podgrzewamy śmietanę z masłem, dodajemy resztę sera i podgrzewamy, stale mieszając, 5 minut. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy, wbijamy żółtko, energicznie mieszamy. Naczynie żaroodporne odkrywamy, ziemniaki polewamy sosem i zapiekamy 20-25 minut.
Duszone ziemniaki z serem cheddar
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5409299/ziemniaki zapiekane z roquefortem/p