Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia skandynawskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (16 głosów)1 jabłko1 banan1 pomarańcza4 filiżanki zielonych winogron1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich5 żółtek2 białka5 łyżek cukru pudru2 łyżki brandy lub rumu200 ml śmietany kremówkisok cytrynowyNorweski deser owocowy - sposób przygotowania: Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę, skropsokiem cytrynowym. Banany obierz, pokrój w plasterki, również skropsokiem cytrynowym. Powycinaj fileciki z pomarańczy. Winogrona pokrój na połówki i usuń pestki. Ubij mikserem na puszystą masę żółtka z białkami i cukrem. Pod sam koniec ubijania wlej alkohol. Owoce wymieszaj z sosem, udekoruj czapeczkami z ubitej śmietany. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z pozostałym serem. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Jeśli pierwsze dwa dania nie poprawiły Ci nastroju, ten deser na pewno to zrobi. Owoce, puszysty krem i odrobina alkoholu. Norweski deser owocowy 1 jabłko 1 banan 1dowolnych, ulubionych owoców. My polecamy m.in. banany i pomarańcze. Zobacz przepis na norweski deser owocowy .