ßßß
1 opakowanie ciasta francuskiego3 duże jabłka100g lukrowanych pierniczków(takich zwykłych kupnych)100ml śmietany 30%1 łyżka rumusok z cytryny1 łyżeczka cynamonu1 jajkocukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy na gładką masę.Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu.
Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia.U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut.
Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem.Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego !