Wykonanie
Szybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel
jabłkowy :)SKŁADNIKI

1 opakowanie
ciasta francuskiego3 duże
jabłka100g lukrowanych pierniczków(takich zwykłych kupnych)100ml
śmietany 30%1 łyżka
rumusok z cytryny1 łyżeczka
cynamonu1
jajkocukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy
sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę,
rum i pół łyżeczki
cynamonu. Mieszamy na gładką masę.Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego
boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając puste boki). Na masę rozkładamy
jabłka, które oprószamy resztą
cynamonu.

Zakładamy ciasto z dołu na
jabłka, a
potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.

Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia.U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut.

Studzimy. Oprószamy
cukrem pudrem.Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego !
