ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z jabłkami i marcepanem

Ciastka francuskie z jabłkami i marcepanem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko
- 50g marcepanu
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jabłko obieramy o kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Jabłka i plasterki marcepanu układamy na przemian wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta, pozostawiając połowę bez nadzienia. Następnie zakładamy część wolną na tą z nadzieniem, sklejamy brzegi i nacinamy wierzch.
2. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą. Gdy ostygną polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/11/ciastka-francuskie-z-jabkami-i.html