Wykonanie
Takie pączki to bardzo prosty i ciekawy deser, stosunkowo szybki bo z gotowego
ciasta francuskiego- delikatne ciasto wypełnione pysznym
waniliowym kremem i
jabłkiem.
Składniki :1 płat
ciasta francuskiego2
jabłka1 łyżeczka
soku z cytryny4 łyżeczki
cukru pudru1/2 łyżeczki
masła1 płaska łyżeczka
maki ziemniaczanej3 łyżki
serka mascarpone1/2 łyżeczki pasty waniliowejPrzygotowanie :Z
ciasta francuskiego szklanką wycinam kółka, układam je na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C - aby urosły i zaokrągliły się na kształt pączków.Wyjmuję do całkowitego wystudzenia.
Jabłka ścieram na grubej tarce,dodaję
sok z cytryny, przekładam do rondelka, dodaję
masło i 2 łyżeczki
cukru pudru, smażę przez ok. 3 minuty, by lekko puściły sok. Dodaję
mąkę ziemniaczaną i mieszam, by powstała masa. Studzę.
Serek mascarpone mieszam z 2 łyżeczkami
cukru pudru i pastą
waniliową.Wystudzone
ciastka bardzo delikatnie przekrawam na pół, jedną połowę wypełniam kremem
jabłkowym, a drugą
waniliowym. Składam w całość, oprószam
cukrem pudrem.Pomysł autorski.
Jeśli posmakuje Wam ten deser, może spodoba Wam się i ten :
kawowe serniczki z
waniliowo-
jabłkową kołderką