ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie :

Przygotowanie :

nazwa

Wykonanie

Takie pączki to bardzo prosty i ciekawy deser, stosunkowo szybki bo z gotowego ciasta francuskiego- delikatne ciasto wypełnione pysznym waniliowym kremem i jabłkiem.
Składniki :
1 płat ciasta francuskiego
2 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki masła
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
3 łyżki serka mascarpone
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie :
Z ciasta francuskiego szklanką wycinam kółka, układam je na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C - aby urosły i zaokrągliły się na kształt pączków.
Wyjmuję do całkowitego wystudzenia.
Jabłka ścieram na grubej tarce,dodaję sok z cytryny, przekładam do rondelka, dodaję masło i 2 łyżeczki cukru pudru, smażę przez ok. 3 minuty, by lekko puściły sok. Dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam, by powstała masa. Studzę.
Serek mascarpone mieszam z 2 łyżeczkami cukru pudru i pastą waniliową.
Wystudzone ciastka bardzo delikatnie przekrawam na pół, jedną połowę wypełniam kremem jabłkowym, a drugą waniliowym. Składam w całość, oprószam cukrem pudrem.
Pomysł autorski.
Jeśli posmakuje Wam ten deser, może spodoba Wam się i ten : kawowe serniczki z waniliowo-jabłkową kołderką
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/francuskie-paczki-z-kremem-waniliowym-i.html