Wykonanie
Mam dziś dla Was wyśmienite ciasto,które nie wymaga wiele pracy.To ulubiona szarlotka pani ambasador,a przepis na nią pochodzi z książki "Pyszne ciasta domowe" Bożeny Dykiel.Dla mnie to nie do końca szarlotka, raczej ciasto z
jabłkami,ale smakuje wybornie i gorąco go Wam polecam :)
Składniki:250 g
masła lub
masła roślinnego1 szklanka
cukru pudru4
jajka2 szklanki
mąki tortowej2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaponadto:4
jabłka (najlepiej antonówki)2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
miodu płynnego
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z
cukrem pudrem,
miodem,
sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
Masło rozpuścić, nieco przestudzić i umieścić w głębokiej misce. Dodać
cukier puder i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Kolejno, cały czas miksując,dodawać
jajka, oraz przesiane
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia.Tortownicę o śr. 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część wyłożyć na spód i boki. Wyłożyć
jabłka i przykryć je pozostałą częścią ciasta.Ciasto w miarę upływu czasu gęstnieje. Gdyby górna część ciasta za bardzo zgęstniała, można ją rozrzedzić łyżką
śmietany, bądź roztrzepanym
jajkiem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C , 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Lekko wystudzić. Posypać
cukrem pudrem. Można podawać z
bitą śmietaną lub
lodami.Smacznego :0