Wykonanie
W lasach pojawiają się pierwsze
jeżyny, które uwielbiam. Mam to szczęście, że mieszkam pod samym lasem więc
leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z
owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend. Mam teraz mnóstwo pomysłów bo w moim ogrodzie roi się od
owoców. Zanim zrealizuję kolejne zapraszam na to puchate ciasto. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemu nawet osobie początkującej w kuchni.*foremka o średnicy 26 cmSkładniki:2 szklanki
mąki40 g
mąki ziemniaczanej250 g
masła3
jajkaniepełna szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka i
sok z cytrynyszklanka
jeżyncukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem a następnie z
żółtkami.
Białka ubić na sztywno. Do masy z
masła dodać przesianą
mąkę i sok raz
skórkę z cytryny, zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z
białek. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę
jeżyn. Wyłożyć ciasto i resztę
owoców, lekko docisnąć. Piec w 180*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.