ßßß
składniki na 4 duże porcje lub więcej małych:- 1 jabłko- 1 banan- 1 pomarańcz- 1 szkl białych winogron- 1/2 szkl orzechów włoskich (zapomniałam o nich i zjadłam później oddzielnie trochę)- 5 żółtek- 2 białka- 5 płaskich łyżek cukru pudru- 2 łyżki brandy lub rumu (u mnie cytrynówka :)- sok z cytryny- ew. kremówka (pominęłam)Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Banana obrać, pokroić w plasterki i również skropić sokiem z cytryny. Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Winogrona przekroić na pół, wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Żółtka ubić na puszystą masę z białkami i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodać alkohol. Wszystkie owoce i orzechy wymieszać z sosem. Każdą porcję można ozdobić kleksem ubitej śmietany.
źródło : Kulinarny Atlas Świata, zakładka Norwegia
Grand Prix Europy