Wykonanie
Dziś odbyło się Grand Prix Europy. Z tej okazji wybrałam sobie
kraj, w którym GP się nie odbywa ;) i skorzystałam z prostego przepisu na deser :) Potrzebowałam czegoś, co szybko przygotuję i poprawi mi nastrój, bo trwa sesja, więc
siedzę i się uczę do egzaminów. Udało się spełnić oba warunki :) I to w smaczny sposób :)

składniki na 4 duże porcje lub więcej małych:- 1
jabłko- 1
banan- 1
pomarańcz- 1 szkl białych
winogron- 1/2 szkl
orzechów włoskich (zapomniałam o nich i zjadłam później oddzielnie trochę)- 5
żółtek- 2
białka- 5 płaskich łyżek
cukru pudru- 2 łyżki
brandy lub
rumu (u mnie cytrynówka :)-
sok z cytryny- ew. kremówka (pominęłam)
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić
sokiem z cytryny.
Banana obrać, pokroić w plasterki i również skropić
sokiem z cytryny.
Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę.
Winogrona przekroić na pół, wyjąć pestki.
Orzechy posiekać.
Żółtka ubić na puszystą masę z
białkami i
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodać
alkohol. Wszystkie
owoce i
orzechy wymieszać z sosem. Każdą porcję można ozdobić kleksem ubitej
śmietany.


źródło : Kulinarny Atlas Świata, zakładka Norwegia

Grand Prix Europy