Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka 8 sztuk
cukier puder 100 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
białka 5 sztuk
mąka tortowa 40 gramów
rum 3 łyżek stołowych
dżem morelowy 300 gramów
białka 2 sztuk
cukier puder 200 gramów
sok z cytryny według uznaniamasa marcepanowa 150 gramówWykonanie:Utrzeć
żółtka z
cukrem,
sokiem oraz
skórką cytrynową, połączyć z pianą ubitą na sztywno z 5
białek, dosypując po trochu przesianą
mąkę. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Powierzchnię wyrównać i piec ok. 35 minut w 160 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 placki, skropić je
rumem i przełożyć
dżemem. Po złożeniu odstawić do stężenia.
Lukier: 2
białka utrzeć z
cukrem pudrem (200g) na gładka masę dodając do smaku
sok z cytryny.Ciasto polukrować i udekorować różyczkami wykonanymi z masy marcepanowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: