ßßß Cookit - przepis na Mazurek ponczowy

Mazurek ponczowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtka 8 sztuk
cukier puder 100 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
białka 5 sztuk
mąka tortowa 40 gramów
rum 3 łyżek stołowych
dżem morelowy 300 gramów
białka 2 sztuk
cukier puder 200 gramów
sok z cytryny według uznania
masa marcepanowa 150 gramów
Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, sokiem oraz skórką cytrynową, połączyć z pianą ubitą na sztywno z 5 białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Powierzchnię wyrównać i piec ok. 35 minut w 160 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 placki, skropić je rumem i przełożyć dżemem. Po złożeniu odstawić do stężenia.
Lukier: 2 białka utrzeć z cukrem pudrem (200g) na gładka masę dodając do smaku sok z cytryny.
Ciasto polukrować i udekorować różyczkami wykonanymi z masy marcepanowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12051/Mazurek-ponczowy