ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegożółtka 8 sztukcukier puder 100 gramówskórka z cytryny - otarta 1 szklaneksok z cytryny 1 sztukbiałka 5 sztukmąka tortowa 40 gramówrum 3 łyżek stołowychdżem morelowy 300 gramówbiałka 2 sztukcukier puder 200 gramówsok z cytryny według uznaniamasa marcepanowa 150 gramówWykonanie:Utrzeć żółtka z cukrem, sokiem oraz skórką cytrynową, połączyć z pianą ubitą na sztywno z 5 białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Powierzchnię wyrównać i piec ok. 35 minut w 160 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 placki, skropić je rumem i przełożyć dżemem. Po złożeniu odstawić do stężenia.Lukier: 2 białka utrzeć z cukrem pudrem (200g) na gładka masę dodając do smaku sok z cytryny.Ciasto polukrować i udekorować różyczkami wykonanymi z masy marcepanowej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: