Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)Naleśniki z paluszkami krabowymi i
grzybami - składniki:Nadzienie: 16 paluszków
krabowych10 dag
masła2 łyżki posiekanej
cebuli2 szklanki pokrojonych
grzybów1/4 szklanki
mąkiszczypta
pieprzu1 szklanka
mleka1/4 szklanki
startego sera gruyere4 łyżki roztopionego
masła do polania naleśników .Ciasto: 2
jajka3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
suszonej pietruszki1 łyżeczka suszonego
szczypiorku1 szklanka
mleka .Naleśniki z paluszkami krabowymi i
grzybami - sposób przygotowania: Paluszki
krabowe rozmrażamy, kroimy na małe kawałki i odstawiamy.
Masło topimy i przesmażamy na nim
cebulę z
grzybami (około 3-5 min) - aż sos wyparuje. Mieszając, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
mąkę i, wciąż trzymając na małym ogniu, powoli wlewamy
mleko. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Teraz dodajemy paluszki
krabowe i odstawiamy. Przygotowujemy ciasto. Do głębokiego naczynia wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę,
sól i
zioła, a następnie
mleko. Ubijamy trzepaczką na gładką masę, chłodzimy 2 godz. w lodówce. Następnie smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej i lekko posmarowanej
oliwą patelni. Na każdy naleśnik nakładamy 3 łyżki farszu. Naleśniki składamy w rożki i układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy stopionym
masłem i posypujemy
startym serem. Pieczemy 5-8 min w temp. 220CNaleśniki
Czekoladowe: przepis na
Czekoladowy AfrodyzjakNaleśnik
maślanyNaleśniki ze
szpinakiem,
łososiem wędzonym i dipem
ziołowymSzczęśliwy naleśnik z
krewetkamiNaleśnikowa fantazjaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu