ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)pokrojony w kawałki 1 króliksól i pieprz3 łyżki masła1 cebula drobno posiekana1 łyżka mąki1 butelka wiśni owego piwa kriek1 garść świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek1 łyżka galaretki porzeczkowejKrólik duszony w piwie wiśniowym - sposób przygotowania: Kawałki królika posypujemy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. Dodajemy cebulę i smażymy chwilę. Posypujemy mąką i dalej smażymy, uważając, by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewamy kriek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż królik będzie miękki, co będzie trwało jakąś godzinę. Pod koniec duszenia dodajemy wiśnie i dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli wiśnie puszczą dużo soku, gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia. Próbujemy - jeżeli sos jest za kwaśny, doprawiamy go galaretką porzeczkową.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu