ßßß Cookit - przepis na Sos do królika ze szczypiorkiem

Sos do królika ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agata Baranowska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
1 królik lub 1.5 kg królika w kawałkach
1-2 łyżki mąki
1/2 szkl. rosołu z kurczaka
kieliszek (do likieru) calvadosu lub koniaku
200 ml śmietany
gruby pęczek szczypiorku
16 malutkich cebulek
sól
pieprz
pieprz cayenne
ok. 50 g masła do smażenia
Sos do królika ze szczypiorkiem - sposób przygotowania: Do mąki dodajemy trochę soli, mieszamy i wysypujemy na deskę. Obtaczamy kawałki królika w przyprawionej mące i smażymy na maśle na złoty kolor, najlepiej na ciężkiej, trochę głębszej żeliwnej patelni. Podgrzewamy calvados lub koniak. Podgrzany alkohol podpalamy i wylewamy na królika, obracając kawałki mięsa wokół płomieni. Dodajemy obrane cebulki i gotujemy chwilkę, żeby nabrały koloru od sosu na patelni. Zalewamy rosołem, przykrywamy patelnię (jeśli nie mamy odpowiedniej przykrywki, kawałkiem folii aluminiowej) i dusimy, aż mięso będzie miękkie, ok. 40 min. Przekładamy mięso i cebulki do podgrzanego naczynia, w którym będziemy je podawać. Zwiększamy płomień pod patelnią, żeby sos się częściowo wygotował, i dodajemy śmietanę, ciągle mieszając. Po paru minutach
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/8197136/sos+do+krolika+ze+szczypiorkiem/p