Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agata BaranowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1
królik lub 1.5 kg
królika w kawałkach1-2 łyżki
mąki1/2 szkl. rosołu z
kurczakakieliszek (do
likieru)
calvadosu lub
koniaku200 ml
śmietanygruby pęczek
szczypiorku16 malutkich
cebuleksólpieprzpieprz cayenneok. 50 g
masła do smażeniaSos do
królika ze
szczypiorkiem - sposób przygotowania: Do
mąki dodajemy trochę
soli, mieszamy i wysypujemy na deskę. Obtaczamy kawałki
królika w przyprawionej
mące i smażymy na
maśle na złoty kolor, najlepiej na ciężkiej, trochę głębszej żeliwnej patelni. Podgrzewamy
calvados lub
koniak. Podgrzany
alkohol podpalamy i wylewamy na
królika, obracając kawałki
mięsa wokół płomieni. Dodajemy obrane
cebulki i gotujemy chwilkę, żeby nabrały koloru od sosu na patelni. Zalewamy rosołem, przykrywamy patelnię (jeśli nie mamy odpowiedniej przykrywki, kawałkiem folii aluminiowej) i dusimy, aż
mięso będzie miękkie, ok. 40 min. Przekładamy
mięso i
cebulki do podgrzanego naczynia, w którym będziemy je podawać. Zwiększamy płomień pod patelnią, żeby sos się częściowo wygotował, i dodajemy
śmietanę, ciągle mieszając. Po paru minutachPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu