Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor 30letnitygrysekCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (21 głosów)700g
wołowiny300g
boczku100g
szalotekmarchewka300g małych
pieczarekpieprzsóltymianekliść laurowy0.5 -0.7 l czerwonego
wytrawnego winaWołowina po burgundzku - sposób przygotowania: Na patelni partiami smażyć z
solą i
pieprzem wołowinę pokrojoną w grubą kostkę, pod koniec smażenia delikatnie oprószyć
mąką.
Mięso przełożyć do garnka dodać pokrojoną w plasterki
marchewkę, gałązkę
tymianku i
liść laurowy, które wspaniale podkreślają smak i są w tej potrawie niezbędne, zalać
czerwonym winem. Większość przepisów poleca zmieszać
wino z
bulionem mięsnym, ja z
bulionu rezygnuję, moja
wołowina jest bardzo pijana ale też bardzo aromatyczna i soczysta. Dusić ok 30 minut.
Boczek pokroić, podsmażyć z
szalotkami (można je oczywiście zastąpić
cebulą ale moim zdaniem
szalotki są kolejnym elementem nadającym potrawie charakter) oraz
pieczarkami (nie krójcie ich obowiązkowo dodawajcie w całości. Całość dodajemy do
wołowiny i dusimy jeszcze ok 1,5 godziny w razie potrzeby podlewając
winem.Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]W Wielkanoc gotuj razem z rodziną

składników, podkreślających wagę świąt, gwarantuję, że goście będą pozytywnie zaskoczeni - przekonuje kucharz Lubelli.
Wołowina po burgundzku z
makaronem fale będzie z pewnością dobrym wyborem, który uświetni świąteczny obiad. Gotuj razem z bliskimi Kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu. NieBlog tygodnia: Gotowy prawie na wszystko

bardziej smakowitych, no i należy do klasyki kuchni francuskiej: Boeuf Bourguignon. A jestem też szczególnie z niego dumny, gdyż został pochwalony przez mojego francuskiego przyjaciela Pascala, którego babcia mieszkająca w Perpignan "robiła najlepszą na świece"
wołowinę po burgundzku . To jakBlog tygodnia:
Kuba pichci

. Oddałbym wiele, by móc skosztować tam
sole a la normande (
sola po normandzku) czy boeuf a la bourguignonne (
wołowina po burgundzku). Poza tym, olbrzymim wyzwaniem jest gargantuiczna lista przepisów, które sobie zachowuję, by przygotować "innym razem"- problem w tym, że kolekcjonuję je