Wykonanie
Na 2 keksówki o długości 24 cm:400 g
mąki tortowej150 g
mąki orkiszowejNa zaczyn:22 g
drożdży świeżych33 g
cukru brązowego66 g ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli66 g
brązowego cukru136 g ciepłego
mleka76 g miękkiego
masła2
jajka w temperaturze pokojowejNa nadzienie:276 g
żurawin66 g
cukru brązowego1 łyżka
soku z cytryny5 łyżek soku z
pomarańczy130 g masy marcepanowejChlebek z
żurawiną i marcepanem - sposób przygotowania: 1. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje
mąki. Robimy zagłębienie, do którego wkruszamy
drożdże, zasypujemy je
cukrem i zalewamy
mlekiem. Mieszamy zabierając trochę
mąki z brzegów do uzyskania gęstej papki. Przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.2. Dolewamy powoli
mleko mieszając drewnianą łyżką. Dosypujemy
cukier,
cynamon i
sól. Wlewamy roztrzepane
jajka. Wyrabiamy na koniec dodając
masło. Gładką, jednolitą kulę odstawiamy w misce osypanej
mąką w ciepłe miejsce. Przykrywamy. Odstawiamy na 1,5 -2 godzin, by ciasto podwoiło objętość.3. W tym czasie przygotowujemy
konfiturę żurawinową. 4. Smażymy
żurawiny przez chwileczkę na suchej patelni. Następnie zasypujem je
cukrem i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia
cukru. Kiedy soku zaczyna ubywać dodajemy sok z
pomarańczy i
cytryny. Mieszamy. Kiedy
żurawiny się rozpadną, będą miękkie całość przecieramy przez sitko.5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy każdą z nich na prostokąty o wymiarach 25x20 cm.6. Przecieramy na jarzynowej tarce marcepana. Rozsypujemy równo po powierzchni rozwałkowanych placków, pozostawiając margines 2 cm z każdej strony. Na nim rozsmarowujemy
konfiturę żurawinową. Zwijamy niezbyt ściśle. Końcówki zawijamy pod spód. Układamy w keksówce wysmarowanej
olejem i osypanej
mąką. Odstawiamy na 30 minut przed wstawieniem do piekarnika w cieple. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy
białkiem i posypujemy
cukrem.7. Nastawiamy piekarnik do temperatury 160 stopni, ale
chlebki wstawiamy gdy piekarnik osiągnie temperaturę 100 stopni. Pieczemy 35-45 minut. Bez nawiewu.8. Studzimy przed pokrojeniem.