ßßß Cookit - przepis na Chlebek z żurawiną i marcepanem

Chlebek z żurawiną i marcepanem

nazwa

Wykonanie

Na 2 keksówki o długości 24 cm:
400 g mąki tortowej
150 g mąki orkiszowej
Na zaczyn:
22 g drożdży świeżych
33 g cukru brązowego
66 g ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
66 g brązowego cukru
136 g ciepłego mleka
76 g miękkiego masła
2 jajka w temperaturze pokojowej
Na nadzienie:
276 g żurawin
66 g cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek soku z pomarańczy
130 g masy marcepanowej
Chlebek z żurawiną i marcepanem - sposób przygotowania: 1. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy zabierając trochę mąki z brzegów do uzyskania gęstej papki. Przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Dolewamy powoli mleko mieszając drewnianą łyżką. Dosypujemy cukier, cynamon i sól. Wlewamy roztrzepane jajka. Wyrabiamy na koniec dodając masło. Gładką, jednolitą kulę odstawiamy w misce osypanej mąką w ciepłe miejsce. Przykrywamy. Odstawiamy na 1,5 -2 godzin, by ciasto podwoiło objętość.
3. W tym czasie przygotowujemy konfiturę żurawinową. 4. Smażymy żurawiny przez chwileczkę na suchej patelni. Następnie zasypujem je cukrem i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia cukru. Kiedy soku zaczyna ubywać dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Mieszamy. Kiedy żurawiny się rozpadną, będą miękkie całość przecieramy przez sitko.
5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy każdą z nich na prostokąty o wymiarach 25x20 cm.
6. Przecieramy na jarzynowej tarce marcepana. Rozsypujemy równo po powierzchni rozwałkowanych placków, pozostawiając margines 2 cm z każdej strony. Na nim rozsmarowujemy konfiturę żurawinową. Zwijamy niezbyt ściśle. Końcówki zawijamy pod spód. Układamy w keksówce wysmarowanej olejem i osypanej mąką. Odstawiamy na 30 minut przed wstawieniem do piekarnika w cieple. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
7. Nastawiamy piekarnik do temperatury 160 stopni, ale chlebki wstawiamy gdy piekarnik osiągnie temperaturę 100 stopni. Pieczemy 35-45 minut. Bez nawiewu.
8. Studzimy przed pokrojeniem.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22205337/chlebek z zurawina i marcepanem/p