ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1/2 szklanki maślanki1/2 szklanki płatków owsianych1 szklanka mąki (pół na pół pszenna i orkiszowa)40 g roztopionego masła2 jajka1/2 szklanki cukru nierafinowanego zmielonego na puderskórka z jednej cytrynypłaska łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenianiecała szklanka malinOrkiszowe muffiny z owsianką i malinami - sposób przygotowania: Płatki owsiane zalewamy maślanką i czekamy aż zmiękną. W jednej misce mieszamy jajka, owsiankę, skórkę otartą z cytryny oraz masło, w drugiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. Wykładamy po łyżce ciasta do każdej foremki, układamy po kilka malin i przykrywamy kolejną łyżką ciasta, tak by całość sięgała do 3/4 wysokości foremki.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić lekko w formie, a następnie przełożyć na kratkę.Marsowe Muffiny z jabłkami.na orkiszowe muffiny z owsianką i malinami oraz muffinki z morelami i żurawinami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu