ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Dżem wiśniowy - składniki:2.22.2 kg wiśni1 kg cukrusok z dwóch cytryn + otarta skórkaprzyprawy :2 ziarenka kardamonu1/5 łyżeczki cynamonu2-3 goździki (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)Dżem wiśniowy - sposób przygotowania: Przyprawy zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu o poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.Na Święta gotują: Marta Gessler, Magda Wuensche, Joanna Klimas, Agata Passent i Leon TarasewiczGS-ie - takimi pędzlami maluję swoje obrazy) słodką śmietaną i dżemem wiśniowym . Nie możesz jeść kurczaka sam, muszą być przyjaciele i dobre czerwone wino. (Za pomoc dziękuję Eugenii Woronowicz) Magda Wuensche, fotograf: Szwajcarska zupa z kantonu Thurgau Lubię proste rzeczy (kiedy jestem bardzoPleśniak - ciasto o wielu twarzach
, a także dżemy : wiśniowy, porzeczkowy, agrestowy lub wiśniowy. Oprócz nich, do przełożenia ciasta można wykorzystać owoce - zarówno świeże jak i mrożone. Najczęściej wykorzystuje się jabłka (zwykle starte na tarce bądź pokrojone w cząstki i lekko podduszone), wiśnie, rabarbar (obrany i pokrojony wwuzetki możesz wykorzystać również dżem wiśniowy lub morelowy (można nim posmarować nie tylko dolny, ale i górny blat ciasta, przed polaniem go czekoladą). Ciasto krój na porcje nożem maczanym w gorącej wodzie i przecieranym suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym, dzięki czemu uzyskasz ładne kawałkiWięcej o Dżem wiśniowy