Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Dżem wiśniowyAutor pyzeczka

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)
Dżem wiśniowy - składniki:2.22.2 kg
wiśni1 kg
cukrusok z dwóch
cytryn + otarta skórka
przyprawy :2 ziarenka
kardamonu1/5 łyżeczki
cynamonu2-3
goździki (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)
Dżem wiśniowy - sposób przygotowania:
Przyprawy zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu na pył. Dojrzałe
wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą
wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym
sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać
cukier, wlać
wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać
sok z cytryn, skórkę i
przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący
dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików
dżemu o poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z
dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.Na Święta gotują:
Marta Gessler,
Magda Wuensche, Joanna Klimas, Agata Passent i Leon TarasewiczGS-ie - takimi pędzlami maluję swoje obrazy) słodką
śmietaną i
dżemem wiśniowym . Nie możesz jeść
kurczaka sam, muszą być przyjaciele i dobre
czerwone wino. (Za pomoc dziękuję Eugenii Woronowicz)
Magda Wuensche, fotograf: Szwajcarska zupa z kantonu Thurgau Lubię proste rzeczy (kiedy jestem bardzoPleśniak - ciasto o wielu twarzach

, a także
dżemy :
wiśniowy,
porzeczkowy,
agrestowy lub
wiśniowy. Oprócz nich, do przełożenia ciasta można wykorzystać
owoce - zarówno świeże jak i mrożone. Najczęściej wykorzystuje się
jabłka (zwykle starte na tarce bądź pokrojone w cząstki i lekko podduszone),
wiśnie,
rabarbar (obrany i pokrojony wwuzetki możesz wykorzystać również
dżem wiśniowy lub
morelowy (można nim posmarować nie tylko dolny, ale i górny blat ciasta, przed polaniem go
czekoladą). Ciasto krój na porcje nożem maczanym w gorącej wodzie i przecieranym suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym, dzięki
czemu uzyskasz ładne kawałkiWięcej o
Dżem wiśniowy