ßßß Cookit - przepis na Smaczny domowy chlebek

Smaczny domowy chlebek

nazwa

Wykonanie

1 kg mąki pszennej lub żytniej
2-3 dag drożdży
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
ok. 1 litra ciepłej wody (nie gorącej)
1 jajko
trochę tłuszczu i tartej bułki do formy
dodatki - ziarna słonecznika
nie moczony mak
siemię lniane
kminek
Smaczny domowy chlebek - sposób przygotowania: Etapy przygotowania
1. Do miski wsypać mąkę , sól , ziarna. W szklankę włożyć drożdże , wsypać cukier i wlać łyżkę wody - wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczone drożdże przelać do miski z mąką i wymieszać wszystko wlewając po trochu ciepłej wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć czysta ściereczka i pozostawić na ok 40 do 60 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Jajko rozbić w naczyniu i roztrzepać. Posmarować ciasto (dzięki temu uzyska piękną błyszczącą i chrupiącą skórkę). Na wierzch można wysypać ziarna (będą się trzymać dzięki jajku).
3. Blaszki wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec w takiej temp. ok. 15 minut (w celu uzyskania chrupiącej skórki), a następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze ok. godzinę.
4. Po wyjęciu z pieca oddzielić nożem chleb od formy i wyjąć (nie pozostawiać w blaszce by nie zamókł). Dobrze jest kroić już po wystudzeniu, ale najlepiej smakuje na gorąco posmarowany świeżym śmietankowym masłem lub twarożkiem.
5. Z podanego ciasta chlebowego można formować bułki , rogale , itd... Smacznego
Przygotowanie: ok. 10 minut,
Oczekiwanie: 40 -60 minut
Pieczenie: 1 godzina
Łatwy przepis na odrywany chlebek cynamonowy
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18014347/smaczny domowy chlebek/p