Wykonanie
1 kg
mąki pszennej lub żytniej2-3 dag
drożdży1 płaska łyżka
soli1 łyżka
cukruok. 1 litra ciepłej
wody (nie gorącej)1
jajkotrochę tłuszczu i
tartej bułki do formydodatki -
ziarna słonecznikanie moczony
maksiemię lnianekminekSmaczny domowy chlebek - sposób przygotowania: Etapy przygotowania1. Do miski wsypać
mąkę ,
sól , ziarna. W szklankę włożyć
drożdże , wsypać
cukier i wlać łyżkę
wody - wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczone
drożdże przelać do miski z
mąką i wymieszać wszystko wlewając po trochu ciepłej
wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć czysta ściereczka i pozostawić na ok 40 do 60 minut do wyrośnięcia.2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.
Jajko rozbić w naczyniu i roztrzepać. Posmarować ciasto (dzięki temu uzyska piękną błyszczącą i chrupiącą skórkę). Na wierzch można wysypać ziarna (będą się trzymać dzięki
jajku).3. Blaszki wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec w takiej temp. ok. 15 minut (w celu uzyskania chrupiącej skórki), a następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze ok. godzinę.4. Po wyjęciu z pieca oddzielić nożem
chleb od formy i wyjąć (nie pozostawiać w blaszce by nie zamókł). Dobrze jest kroić już po wystudzeniu, ale najlepiej smakuje na gorąco posmarowany świeżym
śmietankowym masłem lub
twarożkiem.5. Z podanego ciasta
chlebowego można formować
bułki ,
rogale , itd... SmacznegoPrzygotowanie: ok. 10 minut,Oczekiwanie: 40 -60 minutPieczenie: 1 godzinaŁatwy przepis na odrywany chlebek
cynamonowy