Wykonanie

Blogową akcję pieczenia słonych rogalików zawdzięczamy Gosi ze Smaków Alzacji. Wybrała przepis swojej imienniczki z bloga Ósmy Kolor Tęczy. Wypieki
drożdżowe bardzo lubię, rogalików na słono jeszcze nie robiłam, toteż z przyjemnością przystąpiłam do wspólnego pieczenia. Zrobiłam małe odstępstwo od przepisu- ciasto zaczęłam swoim sposobem, który robię od lat i jest niezawodny a rogaliki zamiast nielubianym
kminkiem posypałam
makiem.500g
mąki pszennej 6501
jajko1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
soli15g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1-2 łyżki
oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) – u mnie
makJak już wspomniałam, zaczęłam robić ciasto swoim sposobem – najpierw roztarłam
drożdże z łyżeczką
cukru, dodałam letnie
mleko ( pół porcji ), posypałam łyżką
mąki i odstawiłam do wyrośnięcia.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam , dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn,
jajko, resztę
mleka, letnią
wodę . Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części. każdą rozwałkowałam na koło i podzieliłam na osiem trójkątów, jak pizzę. Powinnam każdy trójkąt posmarować
olejem, ale zapomniałam o tym. Może dlatego nie mają wyraźnych warstw. Każdy trójkąt zwijałam i formowałam rogaliki.Ułożyłam je na natłuszczonej blasze, posmarowałam
mlekiem i posypałam
makiem. Zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, żeby podrosły.Piekłam w 180 C około 20 minut, aż się zezłociły.Rogaliki wyszły pyszne a że słone lubi kontrast, zajadamy je ze słodkimi
dżemami.Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie . Wszystkie wersje można znaleźć tutaj .Smacznego !