Wykonanie
Jak zwykle zabieram się za pieczenie około 22. Eeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej.
Madzia zażyczyła sobie
chleb ze
słonecznikiem. Ale taki tylko ze
słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze
słonecznikiem i
makiem i jeszcze
pestkami dyni.500 g
mąki pszennej350 ml
wody20 g świeżych
drożdży75 g ziaren dyni75 g
ziaren słonecznika75 g
maku1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruSprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko z ziarnami trochę kombinujemy. Mianowicie wsypujemy po 50 g każdych ziaren, a po 25 g zostawiamy na później. Wyrabiamy ciasto 15-20 minut - będzie dość lepiące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (przy przekładaniu zwilżamy
wodą dłonie, ciasto będzie się wtedy mniej kleiło), wygładzamy wierzch mocno zmoczonymi dłońmi i posypujemy od góry tymi ziarnami, które zostawiliśmy na później. Dłońmi delikatnie wgniatamy je w środek, tak żeby się przykleiły do
chlebka. I zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy
chleb przez 45 minut.
Chleb wyszedł mocno makowy. Mi osobiście to idealnie pasowało, ale jeżeli wolisz mniej
makowe to weź połowę ilości ziaren
maku. To będzie idealna dawka dla tych mniej makowych ludków :)A skórka była tak niesamowicie chrupiąca, że jeszcze ją pamiętam!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)