Wykonanie
Bardzo lubię żytnie bułeczki z rozmaitymi ziarnami. Najbardziej te, które zawierają
słonecznik i
dynię. Mogłoby się wydawać, ze zrobienie samemu takiej
bułki to nie lada wyzwanie, jednak to wcale nie jest trudne. Wystarczą dobre chętni i trochę zapału a wszystko na pewno się uda. Polecam przygotowanie tych
bułek domowym sposobem, bez ulepszaczy i tym podobnym dodatkom.
Składniki:- 0,3 kg kg
maki żytniej- 0,2 kg
mąki pszennej- 1 i 1/3 szklanki ciepłej
wody- 50g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżki
oleju- 1 szklanka
ziaren słonecznikaPrzygotowanie:
Drożdże skruszyć do wysokiej miski, zasypać
cukrem. Jak zrobią się płynne to zalać
wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać sypkie składniki (zostawić trochę
słonecznika do posypania
bułek) i
olej i zagnieść jednolite ciasto.
Mąką żytnia bardzo łatwo się ugniata, więc nie powinno trwać to długo - około 5 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostały
słonecznik skropić
wodą, aby był wilgotny i posypać nim bułeczki delikatnie dociskając, aby się połączyć z
bułką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut. Studzić na kratce.
Bułki mają bardzo chrupiącą skórkę.