Wykonanie
Pomysł na ten
chleb podsunęła mi moja mama , która opowidał mi jak ona była mała i jak jej babcia piekła
chleb na
kapuście . Oczywiście to nie ten sam
chleb . Nie ten przepis i nie ten piekarnik . Babcia piekła w piecu
chlebowym . Jednak polecam bo warto . Jeśli wam zostały liście to do roboty , można zacząć od połowy porcji . :)Na spory bochenek lub dwa jak n zdjęciu poniżej:
Składniki :1kg
mąki pszennej30g
drożdży świeżych , suszonych dajemy o połowę mniej2 łyżeczki
soliszczypta
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek500ml ciepłej
wodygarść
ziaren słonecznikaPrzygotowanie :Do miski wlać
wodę i
drożdże . Wymieszać z
cukrem i dodać
mąkę ,
sól,
oliwę. Dodać
słonecznik. Wszystko razem dokładnie wymieszać a gdy już ciasto będzie się kleiło wyrobić ręką , podsypać
mąką. Wyrobić na gładkie cisto. Odstawić na 40min. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220 stopni. Uformować bochenek. piec 45-55 minut.
Pieczenie na liściu
kapusty jest o tyle łatwe , że
chleb nie spiecze wam
spodu . Będzie piękny wzór (jak na zdj1 lub poniżej) i w smaku będzie inny .
Jest godny polecenia !Tu wykonany przez moją mamę "znak krzyża" .