ßßß
 
            
         Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Składniki:* 500g mąki pszennej* 150g maki żytniej* 2 łyżki cukru* 2 łyżki soli* 1.5 szklanki wody* 2 łyżki oliwy lub oleju* 1 torebka suszonych drożdży* dodatki (ziarna słonecznika; suszona bazylia ; pestki dyni itp - jak kto woli)Chleb sołtysowej - sposób przygotowania: Zaczynamy:* Z podanych składników ugnieść dokładnie ciasto tak, aby miało jednolitą konsystencję (nie dodawać dodatków. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min) * Po wyrośnięciu dodać dodatki (ja dodałam słonecznika i bazylię) i ugnieść jeszcze raz *Odstawić do wyrośnięcia ( około 20 min) * Ugnieść ciasto i uformować z niego bochenek chleba - jeśli ciasto jest bardzo klejące delikatnie podsypać mąką. * Bochenek układamy blaszce z papierem do pieczenia (można papier podsypać mąką). Pieczemy w temperaturze około 200 stopni czasem sprawdzając wykałaczką, czy chlebek w środku jest już suchy. *Pod koniec pieczenia smarujemy wierzch chleba rozmieszanym białkiem z jajka i jeszcze podpiekamy do zarumienienia.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Składniki:* 500g mąki pszennej* 150g maki żytniej* 2 łyżki cukru* 2 łyżki soli* 1.5 szklanki wody* 2 łyżki oliwy lub oleju* 1 torebka suszonych drożdży* dodatki (ziarna słonecznika; suszona bazylia ; pestki dyni itp - jak kto woli)Chleb sołtysowej - sposób przygotowania: Zaczynamy:* Z podanych składników ugnieść dokładnie ciasto tak, aby miało jednolitą konsystencję (nie dodawać dodatków. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min) * Po wyrośnięciu dodać dodatki (ja dodałam słonecznika i bazylię) i ugnieść jeszcze raz *Odstawić do wyrośnięcia ( około 20 min) * Ugnieść ciasto i uformować z niego bochenek chleba - jeśli ciasto jest bardzo klejące delikatnie podsypać mąką. * Bochenek układamy blaszce z papierem do pieczenia (można papier podsypać mąką). Pieczemy w temperaturze około 200 stopni czasem sprawdzając wykałaczką, czy chlebek w środku jest już suchy. *Pod koniec pieczenia smarujemy wierzch chleba rozmieszanym białkiem z jajka i jeszcze podpiekamy do zarumienienia.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu