ßßß Cookit - przepis na Zimowa herbatka malinowa

Zimowa herbatka malinowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Na zimowe wieczory"
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1/2 l wody
3 goździki
4 goździki
większa szczypta utłuczonego cynamonu
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilia /nie waniliną/
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 limonki
1/2 pomarańczy
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
4 łyżki miodu lipowego lub akacjowego
1 łyżeczka dobrej czarnej liściastej herbaty
Zimowa herbatka malinowa - sposób przygotowania: Maliny posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego, poczekaj aż się rozmrożą i powstanie syrop. Limonkę i pomarańczę dokładnie wymyj, delikatnie zetnij z nich po kilka centymetrów skórki / tylko zewnętrzną część bez tej wewnętrznej, białej zawierającej goryczkę /. Zagotuj wodę, dodaj po kawałku skrojonej skórki pomarańczowej i z limonki, goździki, cynamon, gwiazdki anyżu, starty imbir, cukier waniliowy. Gotuj na małym ogniu około 10 minut a następnie dodaj łyżeczkę listków z herbaty, zdejmij z ognia i poczekaj 3 - 5 minut by herbata się zaparzyła. Dodaj maliny, miód, sok z połowy limonki i sok z połowy pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj, przecedź i podawaj gorącą herbatę w podgrzanych filiżankach.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343407/zimowa herbatka malinowa/p