ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pankejki cytrynowe - składniki:12-13 dag mąkiszczypta soli1 jajko + 1 żółtko2 łyżki cukru225 ml (niepełna szklanka) mleka2 łyżki rumu2 łyżki stopionego masłasklarowane masło do smażeniaDo podania:2 łyżki cukru1 łyżka skórki otartej z cytryny1 cytryna pokrojona na ćwiartkiPankejki cytrynowe - sposób przygotowania: Robimy naleśniki: przesiewamy mąkę z solą. Jajko, żółtko i cukier mieszamy z mlekiem i rumem, powoli dodajemy do mąki, stale mieszając. Na koniec wlewamy stopione masło i jeszcze chwilę mieszamy. Naleśniki smażymy na rumiano na sklarowanym maśle; kolejne usmażone zabezpieczamy przed wystygnięciem. Mieszamy cukier ze skórką cytrynową, posypujemy zrolowane naleśniki. Do każdej porcji podajemy ćwiartkę cytryny.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu