Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Wrońska

Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pankejki
cytrynowe - składniki:12-13 dag
mąkiszczypta
soli1
jajko + 1
żółtko2 łyżki
cukru225 ml (niepełna szklanka)
mleka2 łyżki
rumu2 łyżki stopionego
masłasklarowane
masło do smażeniaDo podania:2 łyżki
cukru1 łyżka skórki otartej z
cytryny1
cytryna pokrojona na ćwiartkiPankejki
cytrynowe - sposób przygotowania: Robimy naleśniki: przesiewamy
mąkę z
solą.
Jajko,
żółtko i
cukier mieszamy z
mlekiem i
rumem, powoli dodajemy do
mąki, stale mieszając. Na koniec wlewamy stopione
masło i jeszcze chwilę mieszamy. Naleśniki smażymy na rumiano na sklarowanym
maśle; kolejne usmażone zabezpieczamy przed wystygnięciem. Mieszamy
cukier ze
skórką cytrynową, posypujemy zrolowane naleśniki. Do każdej porcji podajemy ćwiartkę
cytryny.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu